Yapraktan kalsiyum ve bor uygulamaların Ayvalık yağlık zeytin çeşidinde meyve gelişmesi ve kalitesi üzerindeki etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Araştırmada Ayvalık zeytin çeşidine yapraktan bor ve kalsiyum uygulamasının etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Uygulamaların meyvede büyüme ve gelişme sırasında meydana gelen değişimler, yaprak ve meyvede bazı makro ve mikro besin maddeleri, histolojik olarak perikarpın gelişmesi, 100 dane ağırlığına ve hacmi, kuru madde miktarı ve su oranı, meyve sertliği, meyve/çekirdek oranı ve yağ oluşumu üzerindeki olan etkileri ve bu kapsamda meyvede ortaya çıkan deformasyonlar incelenmiştir.Proje, İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Kemalpaşa deneme sahasında tesadüf parselleri deneme desenine göre yedi tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışmada bor, Nisan ve Haziran ayında % 0,5'lik boraks şeklinde ve kalsiyum Haziran ve Temmuz ayında % 0,5'lik kalsiyum nitrat şeklinde ayrı ayrı ve birlikte yapraktan uygulanmıştır. Uygulamaların kuru madde miktarına ve su oranına, yağ miktarına, kalsiyum, magnezyum, azot, potasyum ve meyve sertliği değerlerine önemli etkisi olmadığı meyve ağırlığı, hacmi, fosfor miktarı, çekirdek/meyve oranı, şekil bozukluğu ve bor meyve ve yaprak içeriğine zamana bağlı olarak önemli etkileri olduğu ortaya çıkmıştır. The research aims to investigate the effects of foliar boron and calcium applications on performance of Ayvalık olive variety. The study is designed to examine the effects of tested applications on changes that occur during fruit growth and development, primary and secondary nutrient contents of leaf and fruit, histological examination of the pericarp, 100 fruit weight and volume, dry matter and moisture contents, fruit firmness, flesh/pit ratio, oil accumulation and deformation of the fruit shape.The trial is carried out seven replicates in Kemalpaşa campus of the Olive Research Institute as randomized parcels design. Boron is applied as a foliar spray in April and June as 0.5 % borax and calcium as 0.5 % calcium nitrate as either separate applications or as a combination. The treatments had no significant effects on dry matter and moisture contents, oil content, calcium, magnesium, nitrogen, potassium and fruit firmness. The impact on average fruit weight, volume, phosphorus content, flesh/pit ratio, deformations of shape and leaf and fruit boron contents were found significant even if the effects varied according to the sampling dates.
Collections