Soğan ve propolis ekstraktının MCF-7 kanser hücreleri ve mikroorganizmalar üzerine etkilerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada çeşitli konsantrasyonlarda hazırlanan soğan ve propolis örneklerinin Mcf-7 meme kanseri hücresine canlılığının etkisi ve 5 farklı bakteride antimikrobiyal özelliği incelenmiştir. Hücre hattı canlılığı için MTT testi kullanılmış ve soğan, propolis için metanollü ve etanollü ekstraklarda çalışılmıştır. Antimikrobiyal deneyler için metanol, metanol LB, etanol ektsraktlarıyla çalışılmıştır. Hücre canlılığı ve antimikrobiyal çalışma grubu içinde sıvı mikrodilüsyon tekniği tercih edilmiştir. Soğanın ve propolisin alkol çözücüleri kontrol grubu olarak tercih edilmiştir. En iyi sonuçlara metanollü ekstraktlar sayesinde ulaşılmıştır. 0.2, 0.1 propolis metanollü ekstraklarında en yoğun konsantrasyonlarda hücre canlılığında azalma görülürken 0.05 mg/ml olan konsantrasyonunda bütün dozlarında hücre canlılığında net bir azalma görülmüştür. Soğanın metanollü ekstraktı için 0.01 ve 0.002 mg/ml'nin bütün Etanollü yapılan ekstraktlarda hücre canlılığında azalma vardır. Kontrol grubuna göre yaklaşık bu oran %20'dir. Antimikrobiyal deneylerde İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden klinik olarak izole edilen Escherichia coli, Lactobacillus sp., Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Kliebsiella pneumoniae tercih edilmiştir. Metanollü, metanol LB, etanollü olarak elde edilen soğan ve propolis ekstraklarının hiçbir konsantrasyonunda etki göstermemiştir.Anahtar kelimeler: Propolis, Soğan, Mcf-7 hücre hattı, Antimikrobiyal, MTT In this study, the effect of onion and propolis samples prepared at various concentrations on the viability of Mcf-7 breast cancer cells and the antimicrobial properties on 5 different bacteria were investigated. The MTT assay was used for cell line viability and the onion was run on methanol and ethanol extracts for propolis. Methanol, methanol LB, ethanol extracts were used for antimicrobial assays. Liquid microdilution technique was preferred in both study groups. Onion and propolis alcohol solvents are preferred as the control group. The best results were achieved with methanol extracts. In the methanolic extracts of 0.2, 0.1 propolis a decrease in cell viability was observed at the most intense concentrations whereas at a concentration of 0.05 mg / ml there was a clear decrease in cell viability at all doses. A decrease in cell viability was observed for all concentrations of 0.01 and 0.002 mg / ml were observed for the onion's methanol extract. In ethanolic extracts there is a reduction in cell viability at all doses. This rate was about 20% when compared to the control group. The bacteria used in antimicrobial experiments, Escherichia coli, Lactobacillus sp., Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, and Kliebsiella pneumoniae, were obtained from the Cerrahpasa Medical Faculty of Istanbul University. Methanol, methanol LB, and ethanol extracts did not show any inhibition at any concentrations examined.Key words: Propolis, Onion, Mcf-7 Cell Line, Antimicrobial, MTT
Collections