Zeytinyağı sektöründe değer zinciri analizi ve ISO 22000:2005 uygulamalarında karşılaşılan sorunlar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, değer zinciri ve değer zinciri analizi için literatür taramasına yer verilmiştir. İkinci bölümde, Natürel sızma zeytinyağı için üretim akışı, zincirin her bir halkasında ki maliyet ve satış fiyatlarını belirlemek için oluşturulmuştur. Değer zinciri analizi için veriler KAP metoduyla veya ulusal ve uluslararası istatistiklerden toplanmıştır. Analiz sonucu bize; hangi halkanın diğerlerinden daha değerli olduğunu, hangi halkanın desteğe ihtiyacı olduğunu göstermiştir. Üçüncü bölümde, ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi uygulama esasları, ilgili tanımlar ve tarifler açıklanmıştır. Son bölümde, ISO 22000 uygulamalarında karşılaşılan sorunlar anketler yardımıyla tespit edilmiştir. Veriler zeytinyağı sektöründen toplanmış, çözüm önerileri sunmak için SPSS 18.0 bilgisayar programıyla analiz edilmiştir. XYZ Zeytinyağı İşletmesi adında sanal bir şirket kurularak, örnek bir ISO 22000 sistemi oluşturmak için el kitabı ve dokümanlar hazırlanmıştır.Anahtar Kelimeler: Değer Zinciri, ISO 22000:2005, Natürel Sızma Zeytinyağı This study consists of four main parts. In the first part of the study it was constituted a literature review for value chain and value chain analysis. In the second part, the value chain analysis has been applied in the sector of olive oil. It was obtained that a flow of extra virgin olive oil production to determine the cost and selling price on every linkages of this chain. The data for value chain analysis was collected through KAP method from chain operators or some national and international statics. The result of this analysis showed us which one of linkages was more valuable than the others or which one is in need of support. In the third part, the related definitions, descriptions and application procedures of ISO 22000:2005 Food Safety Management System has been explained. In the last section, it was investigated encountered difficulties in the application of ISO 22000:2005 using questionnaires. The data was collected from olive oil sector and analyzed with a computer program SPSS 18.0 in order to offer proposals of solution. It was prepared a hand book and documents to create a sample ISO 22000:2005 system establishing a virtual company named XYZ Olive Oil Company.Keywords: Value Chain, ISO 22000:2005, Extra Virgin Olive Oil
Collections