Üniversite öğrencilerinin içecek tüketim tercihlerinin incelenmesi: Ankara`da bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma üniversite öğrencilerinin içecek tüketim eğilimlerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini 2018-2019 eğitim ve öğretim yılında Ankara ilinde farklı üniversitelerde öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında basit kolayda örnekleme yöntemiyle 512 öğrenciye ulaşılmıştır. Veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Anket formu 3 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmaya katılan öğrencilerin demografik özelliklerine ilişkin sorular, ikinci bölümde öğrencilerin içecek tüketim tercihlerini etkileyen faktörleri belirlemeye dair ifadeler, üçüncü bölümde ise öğrencilerin tercih ettikleri içecekleri tüketim sıklıklarını belirlemek amacıyla oluşturulan ifadeler yer almaktadır. Bu anket formu Ankara ilindeki farklı üniversitelerde öğrenim gören öğrencilere uygulanmış ve bu öğrencilerin sahip oldukları demografik özelliklere göre bu faktörlerden etkilenme düzeyleri değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler istatistik paket programına aktarılarak analiz edilmiştir. Çalışmada elde edilen istatistiki veriler t-testi (Independent-Samples) ve ki kare (chi-square) kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda öğrencilerin içecek tercihlerini en fazla etkileyen faktörler içeceğin tadı, içeceklerle birlikte tüketilen yiyecekler ve alışkanlıklar olarak belirlenmiştir. Öğrencilerin en fazla tükettiği içeceklerin sırasıyla siyah çay, ayran ve süt; en az tükettiği içeceklerin ise brendi, kımız ve konyak olduğu tespit edilmiştir. Katılımcılardan erkeklerin kadınlara göre daha fazla içecek tükettiği sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin günlük öğünlerde en fazla tükettikleri içecekler ise çay, ayran ve su olarak belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin günlük su tüketim miktarı ortalamasının 2.17 litre olduğu tespit edilmiştir. This research was carried out to determine beverage consumption trends of university students. The population of the study consists of students studying at different universities in Ankara in 2018-2019 academic years. In this study, 512 students were reached by simple random sampling method. A survey form was used as a data collection tool. The survey form consists of 3 sections. In the first part, the questions about the demographic characteristics of the students participating in the research; in the second part, the expressions about determining the factors affecting the beverage preferences of the students; in the third part, the expressions created to determine the frequency of consumption of the preferred drinks by the students are included. This survey form was applied to students studying at different universities in Ankara and their level of exposure to these factors was evaluated according to their demographic characteristics. The obtained data were transferred to statistical package program and analysed. Statistical data collected from the study were analysed using t-test (Independent-Samples) and chi-square. As a result of the research, the most important factors that affect students' beverage preferences were determined as the taste of the beverage, foods consumed with drinks and habits. The most consumed beverages determined were black tea, ayran and milk; the least consumed beverages were brandy, kumis and cognac. It was concluded that men consumed more drinks than women. The most commonly consumed beverages of the students in daily meals were tea, ayran and water. In addition, the average daily water consumption of students was found to be 2.17 litres.
Collections