Mesleki ve teknik anadolu liselerinde iş sağlığı ve güvenliği eğitimi: Kahramanmaraş örneği
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, turizm sektörüne teknisyen düzeyinde eleman yetiştiren mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının yiyecek içecek hizmetleri alanında öğrenim gören öğrencilerin, iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgi düzeylerini saptamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Öğrencilere iş sağlığı ve güvenliği konularında eğitimler verilerek öğrencilerde güvenlik kültürü oluşturulmasına katkı sağladığı saptanmıştır. Araştırma Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı, yiyecek içecek hizmetleri alanı bulunan üç meslek lisesinde gerçekleştirilmiştir. Kullanılan veri toplama aracı araştırmacı tarafından geliştirilen bilgi formudur. Bilgi formu ilk olarak deney ve kontrol grubuna ön test olarak uygulanmıştır. Ön test uygulandıktan sonra deney grubundaki öğrencilere altı hafta boyunca haftada bir kere otuz dakika olmak üzere iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili eğitim verilmiştir. Eğitim verilirken görsel ve işitsel materyaller (powerpoint sunuları, video) kullanılmıştır. Öğrencilere konu ile ilgili afiş ve el broşürleri hazırlattırılmıştır. Öğrencilere hazırlamış olduğu afiş ve broşürler üzerinden sunum yaptırtılmıştır. Son olarak drama etkinlikleri ile bilgiler pekiştirilmiştir. Eğitim tamamlandıktan sonra ölçme aracı deney ve kontrol grubuna son test olarak tekrar uygulanmıştır. Bilgi formu son test uygulandıktan altı hafta sonra deney ve kontrol grubuna hatırlama testi olarak son bir kez daha uygulanmıştır. Araştırma sonucunda eğitim verilen grubun iş sağlığı ve güvenliği konusundaki başarı düzeylerinin arttığı tespit edilmiştir (p<0.05). This study was carried out to determine the level of knowledge of occupational health and safety of students studying in food and beverage services of vocational and technical secondary education institutions that train technician level personnel in tourism sector. It has been determined that it contributes to the creation of a safety culture by giving trainings on occupational health and safety to the students. The research was carried out in three vocational high schools of Kahramanmaraş National Education Directorate with food and beverage services. The data collection tool used is the information form developed by the researcher. The data sheet was first applied to the experimental and control groups as a pretest. After the pre-test, the students in the experimental group were given training on occupational health and safety for thirty minutes once a week for six weeks. Visual and audio materials (powerpoint presentations, video) were used during the training. Students were asked to prepare posters and brochures on the subject. Students were made presentations on posters and brochures they prepared. Finally, drama activities are reinforced with information. After the completion of the training, the instrument was re-applied as a posttest to the experimental and control groups. The questionnaire was administered to the experimental and control groups six weeks after the last test as a recall test. As a result of the study, it was found that the achievement level of occupational health and safety of the group was increased (p <0.05).
Collections