Ön besi kafeslerine (İzmir-Ildır Körfezi) farklı periyotlarda konulan çipura (Sparus aurata) yavrularının kuluçkahaneden (yumurtadan) itibaren büyüme parametrelerinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma İzmir – Ildırı Körfezindeki özel bir firmada Eylül 2011-Mayıs 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Bu işletmede çipura yetiştiriciliği sırası ile kuluçkahane, ön besi tesisi ve asıl besi kafeslerinde gerçekleştirilmektedir. Yılda üç periyot üretimi yapılan çipuraların erken (Eylül - Aralık 2011), doğal (Ocak - Mart 2012) ve geç dönemde (Nisan - Mayıs 2012) yumurtadan başlayarak asıl besi kafeslerine sevk edilinceye (ort. 50 g.) kadar olan gelişimleri; bazı önemli kriterler (su sıcaklığı, çözünmüş oksijen miktarı, yaşama oranları, vb.) takip edilerek ortaya konulmaya çalışılmıştır. Denemede kullanılan çipura yavruları, her üç periyotta da döllenmiş yumurtadan itibaren takip edilmiş ve ortalama ağırlıkları 1,5 gram ulaştığında yaklaşık 100.000 adet olarak ön besi tesisine nakil edilmiştir. Sonuç olarak, kuluçkahane yaşam oranları en yüksek doğal periyotta % 31 olarak gerçekleşirken, bu değer erken periyotta % 25 ve geç periyotta % 21'dir. Ön besi kafeslerindeki yaşam oranları ise geç periyotta % 81, doğal periyotta % 78 ve erken periyotta % 71 olmuştur. Ayrıca ön besi ünitesinde bulundukları süre içerisinde çipura yavrularında yem dönüşüm oranı en iyi doğal periyotta 1,4 iken, bu değer geç periyotta 1.6 ve erken periyotta 2.0 olarak hesaplanmıştır. This study, was performed in a private company which is in Izmir - Ildırı Bay between September 2011-May 2013. In this management growth of sea bream was performed in order of hatchery, on-growing facility and the main fattening cages. sea bream culture were carried out from larval to on-growing stage depend on three different periods which are early (between September and December 2011), natural (January-March 2012) and delayed (April-May 2012) spawning season per year and also main growth parameters and physico-chemical properties of culture environment were investigated. Sea bream fry used in the experiment, in all three periods were monitored from the fertilized egg and an average weight of 1.5 grams reached approximately 100.000 units were transferred to pre-fattening facility.As a result, hatchery survival rates were the highest around 31% at natural period, this value is 25% in the early period, and 21% in the late period. The survival rates of pre-fattening cages were 81% in the late period, 78% in the natural period and 71% in the early period. Also feed conversion rate of sea bream fry during their pre-fattening units in the best natural period was 1.4, this value was calculated as 1.6 in the delayed period and 2.0 in the early period.
Collections