Tuz stresi koşullarında yetiştirilen çilek (Fragaria × Ananassa duch.) bitkilerine uygulanan mikorizanın verim ve bazı vejetatif büyüme kriterleri üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Tuz stresi tarım alanlarında görülen önemli çevresel sorunlardan biridir. Son zamanlarda yapılan bazı çalışmalar Arbusküler Mikorizal fungusların bitki büyümesini ve gelişimini etkilediğini ve tuzlu koşullar altında besin alımını arttırdığını göstermiştir. Bu çalışma, Monterey çilek çeşidinin köklerine aşılanan mikorizal mantarların (Glomus spp.) sera koşullarında tuz stresine verdikleri yanıtı değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Deneme dört farklı tuz konsantrasyonu (0, 20, 40, 80 mM/L NaCl) ve mikoriza ve mikorizasız yetiştirme ortamlarında yürütülmüştür. uygulanmıştır. Yaprak sayısı, yaprak alanı, yaprak sapı uzunluğu, kök uzunluğu, yapraklarda, gövdede ve kökte kuru madde içeriği, meyve verimi, meyve ağırlığı, yaprak, gövde ve köklerde Na, P ve K birikimi gibi parametreler incelenmiştir. Yaprak alanı tuz miktarının artmasıyla mikorizalı ve mikorizasız ortamlarda azalmıştır. Artan tuz miktarının incelenen bütün parametreleri kontrol bitkilerine göre olumsuz etkilediği görülmüştür. Yüksek tuzluluk, bitkideki Na miktarında artışa neden olurken, K ve P içeriklerini ise azalmıştır. Son olarak, tuz stresi altında mikoriza uygulamasının çilekte incelenen parametreleri genel olarak olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. Salinity is one of the most important environmental problems for agricultural production. Recently some studies showed that arbuscular mycorrhizal fungi positively influenced plant growth and development and increased the uptake of nutrients under saline conditions. This study was carried outto investigate the response of Monterey strawberry cultivar to mycorrhizal fungi (Glomus spp.) root inoculations during salinity stress under greenhouse conditions. In the research, four different salt concentrations (0, 20, 40, 80mM NaCl) were applied to growing media with and without mycorrhiza conditions. The parameters, such as leaf number, leaf area, petiole length, root length, dry matter contents in leaves, crowns and roots, fruit yield, fruit weight and Na,P and K accumulation in leaves, crowns and roots were determined. It was seen that increasing amount of salt negatively affected all parametres were observed with the control treatment. Leaf area was a significant decrease by increasing NaCl treatment with and without mycorrhiza conditions. High salinity caused an increment in Na contents of plant but plant K and P contents decreased with salinity. Finally, it is suggested that application of mycorrhize has generally positively affected examined parametres in strawberry under salinity conditions.
Collections