Yerel pazı (Beta vulgaris L. var. cicla) genotiplerinin agronomik özelliklerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Pazı (Beta vulgaris L. var. cicla) yetiştiriciliği kolay, besin değerleri açısından zengin, yaprakları değerlendirilen bir sebzedir. İklim ve toprak isteği yönünden fazla seçici olmaması, hastalık ve zararlılara dirençli genleri ve içerdiği önemli besin bileşikleri nedeniyle ıslah programları için değerli bir bitkidir. Ülkemizde çok geniş alanlarda yetiştiriciliği yapılmamasına karşın farklı bölgelere yayılmış populasyonlar yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'nin farklı bölgelerinden toplanmış toplam 53 farklı pazı genotipi 2 yerli ve 2 yabancı çeşit agronomik özellikler bakımından değerlendirilmiştir Elde edilen sonuçlar incelenen genotipler arasında belirlenen özellikler yönünden yüksek düzeyde agro-morfolojik varyasyonu varlığını ortaya koymaktadır. Çalışmada kullanılan yerel pazı genotiplerinin belirlenen agronomik özellikleri incelendiğinde bazı parametrelerde ticari çeşitlerden üstün veya farklı karaktere sahip olduğu görülmüştür. Swiss chard (Beta vulgaris L. var. cicla) is an easy to grow vegetable with rich nutritional values and leaves are used as a vegetable. It is a valuable plant for breeding programs due to its low selectivity in terms of climate and soil properties, genes resistant to diseases and pests, and contains important nutrient compounds. Although it is not cultivated in very large areas in Turkey, local populations widely distributed different regions are used extensively for production. In this study, 53 Swiss chard genotypes, 2 foreign and two local cultivars were examined for agromorphological properties. The analysis of variation showed that some genotypes showed that particularly for high yield and desirable agronomic properties for leaves comparing to the cultivated commercial cultivars.
Collections