Minede oluşan florapatitin çürük üzerindeki inhibitör etki mekanizmasının in vitro olarak araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Çalışmamızda sığır mine granülleri üzerinde yapılan deneylerde genel olarak florun etkileri incelendi. Bir flor cilası olan Duraphat' m kullanıldığı çalışmamızın birinci bölümünde florlanmamış mine grubu, 24 saat süre ile florlanmış, sonra üzerindeki adsorbe ve CaF2 şeklindeki floru KOH metodu ile ayrılmış mine grubu ve 24 saat süre ile florlanmış mine grubu olarak 3 grup hazırlandı. Sukroz+tampon+mikroorganizma (St. sobrinus) bileşimi de bu 3 grup üzerine eklendikten sonra zamana göre ortalama pH değerlerindeki değişimler incelendi. Sonuç olarak floru bünyesinde sıkı+gevşek bağlı olarak içeren mine grubunun en fazla flora sahip olduğu ve florlanmamış, mine grubunda elde edilen pH düşüşünün bu grupta daha fazla inhibe edilmiş olduğu ortaya çıktı. Araştırmamızın birinci bölümünde hazırlanan gruplardaki flor miktarına eşdeğer flor verecek olan NaF bileşikleri eklenerek hazırlanan ikinci bölümünde ise yine sukroz+tampon+ mikroorganizma (St. sobrinus) karışımından doğan fermentasyon sonucu açığa çıkan pH değerleri incelendi. Benzer şekilde NaF un 20x, 50x, 100x katlarını içeren başka deneyler de gerçekleştirildiğinde NaF miktarının arttıkça pH düşüşünü inhibe ettiği, hatta belli katlar sonrasında pH değerlerini artma eğilimi içine soktuğu belirlendi. Deneyin iki bölümü ile de kıyaslamalar yapmak amacıyla sadece sukroz+tampon+ mikroorganizma içeren, sadece NaF+sukroz+tampon içeren ve yine sadece sukroz+tampon içeren gruplar da hazırlanarak zamana göre ortalama pH değerlerindeki değişiklikler hesaplandı. Bunun yanısıra NaF içeren fermente olmuş, gruplardaki sonuçlar, mine içeren fermente gruplar ile karşılaştırıldı. Elde edilen tüm sonuçlara göre de artan F~ miktarlarının asit üretimi üzerine inhibitor etki yaptıkları, flor cilası ile Horlanan minedeki inhibitor etki gösterecek esas florun mine üzerinde adsorbe ve CaF2 şeklinde bulunan flor olduğu, NaF olarak ortama eklenen florun mineyle alakalı olarak ortamda bulunan flordan daha etkili olabileceği yargılarına varıldı. 87 SUMMARY The effects of the F~ on the bovine enamel granulles are discussed in our study. Using a fluoride varnish, Duraphat, we have prepared three groups; an un-fluoridated group, a 24 hours fluoridated but subjected to KOH method in order to remove the fluoride adsorbed and in the form of CaF2 on the enamel, and an only 24 hours fluoridated group. After adding the combination of sucrose+bufFer+microorganism (St. sobrinus) to every group, we tried to measure the differences on the mean pH values of the tubes with time. As a result we found that the enamel groups containing loosely and firmly bound fluoride on, had much more fluoride concentration than the others and showed more inhibition on the pH decrease compared to the unfluoridated groups. In the second part of our study again the pH differences of the groups, containing sucrose+buffer+microorganisms (St. sobrinus) and NaF compounds giving equal fluoride concentrations to the concentration of the groups we have prepared in the first part, are measured. After achieving the same experiments containing the NaF compounds in the multiples of 20x, 50x, lOOx, we have found that increasing NaF concentration had an increasing inhibition on the pH decrease and after some multiples made an increase in the pH values. Later, groups containing only sucrose+buffer+microorganisms, only NaF+sucrose+buffer and only sucrose+buffer are prepared and the changes of the mean pH values are measured with time, and the results are compared with the two parts of the study. Also the results of NaF containing and non-fermenting groups are compared with the fermenting and enamel containing groups. According to the all results, we have found that increasing fluoride concentration had an increasing inhibition over acid production and this inhibitory fluoride was in the form of CaF2 and adsorbed fluoride on the enamel winch is fluor-varnished and the fluoride coming from NaF had much more inhibitory effect than the fluoride bound to the enamel.
Collections