Tavuk eti ve karaciğerlerinde eritromisin kalıntılarının aranması üzerinde çalışmalar
dc.contributor.advisor | Bayhan, Aysel | |
dc.contributor.author | Ünal, Pinar | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T08:22:23Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T08:22:23Z | |
dc.date.submitted | 1992 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/361714 | |
dc.description.abstract | -SO- VI. ÖZET Bu araştırma, birinci kısmında tedavi edici dozlarda Eritromisin verilen broiler tavukların kas eti ve karaciğer doku larındaki Eritromisin varlığı, ikinci kısmında, Ankara piyasasın dan sağlanan tavuk kas eti ve karaciğerlerinde Eritromisin varlığını saptamak amacıyla mikrobiyolojik disk diflizyon yöntemi kullanılarak yapıldı. Eritromisin kalıntı analizi iki bölümde planlandı. Birinci bölümde, normal koşullarda beslenen broiler tavuklar 10'ar adetlik 4 gruba ayrıldı. Bunlardan 10 adedi kontrol grubu olarak incelendi. Kontrol grubu dışında, diğer tavuklar 5 gün boyunca her gün yeni hazırlanan Eritromisin tiyosiyanat etken madde içeren Erivet isimli antibiyotik tedavi edici dozlarda içme suları ile verildi. Hac alan tavuklardan birinci grupta yer alan 10 tanesi ilaç alımından 24 saat sonra, 2. grup 10 tavuk 48 saat, 3. grup 10 tavuk 72 saat sonra kontrol grubu ile birlikte kesildi. Bu bölümde 40 adet tavuğa ait, toplam 80 adet organda (40 adet kas eti, 40 adet karaciğer) Eritromisin kalıntısı arandı. Çalışmamızın ikinci bölümünde Ankara piyasasından sağ lanan iki değişik firmaya ait 100 tavuk organında (50 adet kas eti, 50 adet karaciğer dokusu) Eritromisin kalıntısı arandı.- 51 - Elde edilen bulguların istatistiki değerlendirilme sinde; 24 saat sonra kesilen tavukların kas etindeki Eritromisin kalıntı zon çapları, 48 saat sonra kesilen tavukların kas etindeki kalıntı zon çaplarından önemli derecede fazla bulundu (P<0.01). 24 saat sonra kesilen tavukların karacigerlerindeki Eritromisin kalıntı zon çapları, 48 saat sonra kesilen tavukların karacigerlerindeki Eritromisin kalıntı zon çaplarından farklı olmasına ragmen istatistiki olarak önemsiz bulunmuştur (P>0. 05). 24 saat sonra kesilen tavukların kas eti ve karaciğer dokularındaki Eritromisin kalıntı zon çapları karşılaştırıl dığında aradaki farkın önemli olmadığı görülmüştür (P>0.05). 48 saat sonra kesilen tavukların kas eti ve karaciğer dokularındaki Eritromisin kalıntı zon çapları arasındaki farkında önemli olmadığı belirlendi (P>0. 05). 72 saat sonra kesilen tavukların hic birinde Eritromisin kalıntısı bulunamamıştır. Piyasadan sağlanan tavuk kas etleri ve karaciğerlerinin hic birinde Eritromisin kalıntısına rastlanmamıştır. | |
dc.description.abstract | - 52 - VII. SUMMARY This study aims to evaluate the presence of Erythromycine in the muscular and liver tissue of broiler chickens receiving Erythromycine in therapeutic doses. In the second part the chickens available in the meat market of Ankara were evaluated in order to detect the presence of Erythromycine using the method of microbiological disc diffusion. Analysis of residual Erythromycine was planned in two parts. In the first part, broiler chickens fed under normal conditions were divided into four groups each group comprising ten chickens. One group was taken as the control group. The remaining chickens received Erythromycine thiocyanide containing drug (Erivet) prepared daily and added into their drinking water. Of the chickens receiving the drug, the first group of chickens were slaughtered 24 hours after receiving the drug, the second after 48 hours, the third group and the control group were slaughtered after 72 hours. The prescence of Erythromycine was evaluated in a total of 80 specimens (muscle tissue of 40 chickens and liver tissue of 40 chickens) obtained from 40 chickens. In the second part of our study, in a total of one hundred chicken specimens (fifty liver and fifty muscle tissue) obtained from two different companies in Ankara, residual Erythromycine was investigated.- 53 - The statistical analysis of the findings revealed that the Erythromycins residual zone diameters of the muscle tissue of chickens slaughtered after 24 hour were significantly longer than the zone diameters of chickens slaughtered after 48 hours (P<0.01). Although, the Erythromycins residual zone diameters of the liver tissue of chickens slaughtered after 24 hours were different when compared with those slaughtered after 48 hours, it was not statistically significant (P>0.05). When the Erythromycine residual zone diameters of the muscle tissue and liver tissue of the chickens slaughtered after 24 hours were compared statistically, no significant difference was noted (P>0.05). Similarly, comparison of the Erythromycine residual zone diameters of the muscle tissue and liver tissue of the chickens slaughtered after 48 hours did not reveal a significant difference (P>0.05). No residual Erythromycine could be found in chickens slaughtered after 72 hours. Also, no residual Erythromycine could be found in chickens obtained from the market. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Eczacılık ve Farmakoloji | tr_TR |
dc.subject | Pharmacy and Pharmacology | en_US |
dc.title | Tavuk eti ve karaciğerlerinde eritromisin kalıntılarının aranması üzerinde çalışmalar | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Erythromycin | |
dc.subject.ytm | Chicken liver | |
dc.subject.ytm | Chicken meat | |
dc.subject.ytm | Antibiotics | |
dc.identifier.yokid | 22362 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GAZİ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 22362 | |
dc.description.pages | 62 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |