Show simple item record

dc.contributor.advisorKarakaya, Ali Esat
dc.contributor.authorÜstel, Leyla
dc.date.accessioned2020-12-29T08:21:41Z
dc.date.available2020-12-29T08:21:41Z
dc.date.submitted1993
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/361489
dc.description.abstract- 54 - VI. ÖZET Kişiler yaşantıları boyunca pek cok kimyasal maddeye maruz kalırlar. Bu maddelerin oluşturabileceği hasarları önleyebilecek zehirsizlenme mekanizmaları da mev cuttur, kimyasal maddelerin biyotransformasyon yolaklarından biri de 1 1. faz reaksiyonu olan glutationla konjugasyondur. Glutation hemen hemen her dokuda fakat en fazla karaciğerde bulunan tripeptid yapıda bir enzimdir. Bu çalışmada kendisi doğrudan ve ara metabolitleri glutationla konjugasyon sonucu biyotransformasyona uğrayan dietilmaleat parasetamol ve karbamazepinin tek tek ve bir arada uygulandıklarında fare hepatik dlizeyine etkisi araştırılmıştır. Hepatik glutation ölçümlerinde modifiye Ellman yöntemi kullanılmış, bulguların istatistik analizleri `student unpaired t-test` ile yapılmıştır. Her bir maddenin tek tek uygulanmasında hepatik glutationu en fazla dietilmaleatın tükettiği % 60.22 ±0.13, parasetamolun % 49.46 ±0.11, karbamazepinin ise %31.01 ±0.21 tükettiği saptanmıştır. Birlikte kullanıldıklarında, hepatik glutation tüketiminin karaciğer hasarını oluşturma riskini daha da fazla artırdığı bulunmuştur.
dc.description.abstract- 54 - VI. ÖZET Kişiler yaşantıları boyunca pek cok kimyasal maddeye maruz kalırlar. Bu maddelerin oluşturabileceği hasarları önleyebilecek zehirsizlenme mekanizmaları da mev cuttur, kimyasal maddelerin biyotransformasyon yolaklarından biri de 1 1. faz reaksiyonu olan glutationla konjugasyondur. Glutation hemen hemen her dokuda fakat en fazla karaciğerde bulunan tripeptid yapıda bir enzimdir. Bu çalışmada kendisi doğrudan ve ara metabolitleri glutationla konjugasyon sonucu biyotransformasyona uğrayan dietilmaleat parasetamol ve karbamazepinin tek tek ve bir arada uygulandıklarında fare hepatik dlizeyine etkisi araştırılmıştır. Hepatik glutation ölçümlerinde modifiye Ellman yöntemi kullanılmış, bulguların istatistik analizleri `student unpaired t-test` ile yapılmıştır. Her bir maddenin tek tek uygulanmasında hepatik glutationu en fazla dietilmaleatın tükettiği % 60.22 ±0.13, parasetamolun % 49.46 ±0.11, karbamazepinin ise %31.01 ±0.21 tükettiği saptanmıştır. Birlikte kullanıldıklarında, hepatik glutation tüketiminin karaciğer hasarını oluşturma riskini daha da fazla artırdığı bulunmuştur.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEczacılık ve Farmakolojitr_TR
dc.subjectPharmacy and Pharmacologyen_US
dc.titleGlutation tüketici kimyasallar varlığında parasetamolun fare hepatik glutation düzeyine etkisinin araştırılması
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmAcetaminophen
dc.subject.ytmGlutathione
dc.subject.ytmCarbamazepine
dc.subject.ytmMice
dc.subject.ytmToxicology
dc.subject.ytmPoisonings
dc.identifier.yokid31627
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid31627
dc.description.pages72
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess