Juvenil diyabetli çocuklarda tükürüğün, amilaz,total protein ve glukozu ile kanın total protein ve glukoz düzeylerinin dental statüs üzerindeki etkilerinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çalışmamızda, 12-18 yaşlan arasındaki, kontrol altına alınmış juvenil diyabetli hastalar ile aym yaşlar arasındaki sağlıklı kontrol grubu, ağız ve diş sağlığına yönelik olarak karşılaştırılmıştır. Bu çalışmaya, 40 adet juvenil diyabetli ve aym sayıda kontrol grubunu oluşturan sağlıklı çocuklar katılmıştır. Her iki grubun, ağız sağlığım etkileyen, tükürüğe ait, amilaz, glukoz, total protein değerleri, sırasıyla, Enzyline alfa amylase, glucose enzymatique PAP özel kitleri ve modifiye Lowry metodu kullanılarak saptanmıştır. Bunlara ek olarak, polietilen, dereceli, silindirik tüplere stimüle olmuş karışık tükürüklerinin 5 dakika boyunca tükürtülmesiyle, bireylerin tükürük akım hızı belirlenmiştir. Gruplar arasında tükürük amilaz, glukoz, total protein değerleri bakımından anlamlı bir fark saptanmamıştır. Tükürük akım hızı diyabetik grupta, kontrol grubuna göre oldukça düşük bulunmuştur. Juvenil diyabetli grup ile kontrol grubundan alman venöz kan örneklerinin serumlarında, total protein ve glukoz değerleri, bunlara ait özel Proteines ve Glucose Enzymatique PAP kitleri kullanılarak saptanmıştır. Total protein değerleri her iki grup için benzer bulunurken, glukoz değerleri diyabetik grupta yüksek bulunmuştur. Çalışmamıza katılan grupların ağız içine yönelik araştırmalarımızda, DMF(t) ve DMF(s) indeksleri yardımıyla çürük indeksleri saptanmıştır. Aym zamanda, Löe ve Silness'in gingival indeksi ile Silness ve Löe'nün plak indeksleri Ramfiord dişlerde kullanılarak, bireylerin periodontal durumları hakkında bilgi edinme amaçlanmıştır. DMF(t), DMF(s) ve gingival indeks değerleri arasında her iki grupta anlamlı bir fark bulunmazken, plak indeksi değerleri juvenil diyabetlilerde, kontrol grubuna göre yüksek bulunmuştur. In our study, juvenil diabetic patients who were under control, with ages ranging between 12-18, have been compared with healthy control group for their oral health status. 40 juvenil diabetic patients and 40 healthy children were involved in this study. For both groups, salivary amylase, glucose, total protein values that influence oral health, were determined by using Enzyline alfa amylase, glucose enzymatique PAP special kits and modification of Lowry method respectively. In addition, the salivary flow rate was determined by using accumulated mixed saliva in polyethylene cylindrical tubes for 5 minutes for each subject. Salivary amylase, glucose, total protein values between two groups were not statistically significant Salivary flow rates in diabetic group were lower than the control group. In serum of the venous samples, that were taken from juvenil diabetic group and control group, total protein and glucose values were determined by using special Proteines and Glucose Enzymatique PAP kits. Total protein values for both groups were found a similar but glucose values of the diabetic group were higher than the control group. Oral health status of our study group was determined by using DMFt and DMFs indices for caries experience and Löe and Silness's gingival index and Silness and Löe's plaque index on the Ramfiord theeth for periodontal status. There was no statistical difference between two groups for DMFt, DMFs and gingival index but plaque index values were found higher in diabetic group than the control group.
Collections