Ankara piyasasından sağlanan bazı gıda maddelerinde BHA ve BHT düzeyleri üzerinde araştırmalar
dc.contributor.advisor | Yentür, Gülderen | |
dc.contributor.author | Özüdoğru, Nilgün | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T08:21:28Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T08:21:28Z | |
dc.date.submitted | 1994 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/361420 | |
dc.description.abstract | 117 VI. ÖZET Bu çalışma,Ankara piyasasında satılan hazır çorbalık, etsuyu tablet, çerez ve cipslerde antioksidan olarak kullanılan BHA ve BHT miktarlarını saptamak ve Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğindeki değerlere uygunluğunu ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Kapalı ambalajlı olarak satılan 40 adet hazır çorbalık, 15 adet etsuyu tablet, 15 adet çerez ve cips örneklerinin BHA ve BHT değerleri araştırılmıştır.Örneklerin yağları ekstrakte edildikten sonra gaz-sıvı kromatografisi - FID ile BHA ve BHT miktarları saptanmıştır. Örneklerde,B HA ve BHT miktarları yağ bazında hesaplanmıştır. Hazır çorbalık örneklerinin BHA içerdiği,BHT içermediği saptanmış, ancak tek bir örnekte 1.984 ppm düzeyinde BHT bulunmuştur. Bu örneklerde, ortalama BHA 1.295 +0.238 ppm olarak saptanmıştır. Et suyu tabletlerinin tamamının BHA içerdiği ancak BHT içerme dikleri saptanmıştır. Bu örneklerde saptanan ortalama BHA miktarı 17.414 +1.997 ppm dir. Çerez ve cips örneklerinin de BHA içerdikleri saptanmış, sadece bir örnekte 3.380 ppm düzeyinde BHT bulunmuştur. Bu örneklerde saptanan ortalama BHA miktarı 2.922 + 0.750 ppm dir. İncelenen 70 adet örnekten sadece 8 adedinin etiketinde bu antioksidanları içerdikleri belirtilmiştir. Tüm örneklerdeki BHA miktarlarının Gıda Katkı Maddeleri Yönet-118 meliği sınır değerlerini aşmadığı saptanmıştır.Hazır çorbalık,çerez ve cipslerde saptanan BHA miktarlarının yönetmelik sınır değerlerinin altında olduğu gözlenmiştir.Et suyu tabletlerinde saptanan BHA miktarlarının yönetmelik sınır değerlerine göre uygun olduğu saptanmıştır. Çalışmada elde edilen bulgulara göre BHA 'nın ülkemizde etsuyu tabletleri, çerez ve cipslerde ve hazır çorbalık örneklerinde kullanıldığı ancak miktarlarının yönetmelik sınır değerlerini aşmadığı.bu örneklerin BHT içermediği sonucuna varılmıştır. | |
dc.description.abstract | 119 VII. SUMMARY This study was carried out to determine the values of BHA and BHT added as an antioxidant to the dried soups,dried meat products, snacks and chips sold in the Ankara Local Markets and compare the results with the levels permitted in the Turkish Food Additives Regulation. This research was carried out for the BHA and BHT values obta - ined from 40 each various dried soups, 15 each dried meat products,15 each various snacks and chips sold in sealed packages. After extraction fat contents of samples,it has been possible to determine the values of BHA and BHT through GLC - FID method. The levels of BHA and BHT were calculated on the fatbasis of the samples. The majority of dried soup samples showed the content of BHA. However only one sample showed the content of BHT at 1.984 ppm level. The average level of BHA was found as 1.295 + 0.238 ppm at these samples. The majority of dried meat products, showed the content of BHA. These foods did not have any BHT content. The average level of BHA was found as 17.414 + 1.997 ppm at these samples. The snacks and chips have shown BHA content whereas only one sample showed a BHT content at the level of 3.380 ppm. The average level of BHA has been found as 2.922 + 0.750 ppm, at these samples.120 Of the analyzed 70 samples,onIy 8 of them were found to contain these antioxidants as indicated in their labels. It was found that the total BHA values did not exceed the maxi - mum permitted levels as specified in the Turkish Food Additives Regu - lation. It was observed that the BHA values of dried soups,snacks and chips were under the maximum permitted levels of this regulation. On the other hand, it was observed that the total BHA values of dried meat products were in compliance with the maximum permitted levels of this regulation. It was concluded from the findings of this study that the BHA was added to the dried meat products,snacks,chips and dried soups but their values did not exceed the maximum permitted levels specified in the Turkish Food Additives Regulation and these foods did not have any BHT content. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Ankara piyasasından sağlanan bazı gıda maddelerinde BHA ve BHT düzeyleri üzerinde araştırmalar | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Food additives | |
dc.subject.ytm | Antioxidants | |
dc.subject.ytm | Food | |
dc.subject.ytm | Ankara | |
dc.subject.ytm | Butylated hydroxyanisole | |
dc.subject.ytm | Butylated hydroxytoluene | |
dc.identifier.yokid | 32700 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GAZİ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 32700 | |
dc.description.pages | 131 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |