Show simple item record

dc.contributor.advisorGönül, Bilge
dc.contributor.authorKaplan, Birsen
dc.date.accessioned2020-12-29T08:20:45Z
dc.date.available2020-12-29T08:20:45Z
dc.date.submitted1995
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/361121
dc.description.abstractÖZET Bazı canlılar C vitamini ihtiyaçlarını eksojen kaynaklardan sağlarlar. İnsan, kobay gibi canlı türleri de bu grup tandır. C vitamini sentezleyemezler. C vitamini ile karbohidrat metabolizması arasında ilişki vardır. Açlıkta aşırı doz C vitamininin karbohidrat metabolizmasına etkisi konusunda bil gi yoktur. Çalışmamızda aşırı doz C vitamininin (Tek doz, 500mg/kg, ip) akut ( 24 st., 48 st.) ve kronik ( 120 st. } açlık periyodlarında karbohidrat metabolizmasına etkisi araştırıl mıştır. Bu araştırmada kan ve karaciğer C vitamini düzeyleri, serum glukozu, karaciğer ve kas glikojen düzeyleri, biyokimya sal ve ışık mikroskobu ile histolojik olarak, pankreas insulin ve glukagon düzeyleri immunohistokimyasal yöntemlerle saptandı. Sonuçta; kobayda açlığın süresine bağlı olarak serum glukoz düzeyi ile karaciğer C vitamini düzeyi değişmedi. Kan C vitamini düzeyi, karaciğer ve kas glikojen düzeyleri azaldı. Biyokimyasal sonuçlar histolojik sonuçlarla desteklendi. C vitamini yüklemesi ile açlığın süresine bağlı olarak; 24 st'te beklenenin dışında bir değişme olmazken, 48 st'lik açlıkta kan ve karaciğer C vitamini düzeyi azaldı. Serum glukoz ve karaciğer glikojen düzeyi yükseldi. Kas glikojen düzeyi azaldı. Pankreastan insulin sekresyonu arttı. 120st.'lik açlıkta serum glukoz ve karaciğer glikojen düzeyleri azalırken,kas glikojeni arttı. Pankreas ta insulin ve glukagon sentez ve depolanmasının arttığı belirlendi.
dc.description.abstractSome living organisms obtain their vitamin C requirements from the exogen sources. Living organisms such as humans and guine a pig also obtain their vitamin C requirements from these sources. They can not synthesize vitamin C. There is a relationship between the metabolism of vitamin C and that of carbohydrate. There is no information regarding the effect of over dose vitamin C on carbohydrate /metabolism during fasting. In our study, the effect of excessive vitamin C on carbohydrate metabolism has been investigated during the acute and chronic fasting period. In this study, the vitamin C levels of blood and liver, serum glucose, liver and muscle glycogen levels have been determined biochemically, liver and muscle glycogen levels have also been determined histologically, using light microscope. The levels of insulin and glucagon of Pancreas have been determined by means of immunohisto chemically. In conclusion, in guinea pig the level of serum glucose and the level of vitamin C in liver did not change, depending on the duration of fasting. The level of vitamin C in blood and the levels of glycogen in liver and muscle have decreased. Biochemical results have been supported by histological results. While there hasn* t been any change within 24 hour time except for expection depending on the duration of fastingalong with the loading of vitamin C, the levels of vitamin C in liver and blood have decreased over the period of 48 hours. The levels of serum glucose and the glycogen of liver increased. The level of glycogen of muscle decreased. The insulin secretion from Pancreas has increased. While the level of serum glucose and the level of liver glycogen decreased over the period of 120 hours, muscle glycogen increased. It has been determined that these has been increase in the synthesize and storage of insulin and glucagon of Pancreas.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectFizyolojitr_TR
dc.subjectPhysiologyen_US
dc.titleAçlıkta askorbik asidin karbohidrat metabolizmasına etkisi
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentFizyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmStarvation
dc.subject.ytmAscorbic acid
dc.subject.ytmCarbohydrates
dc.identifier.yokid44648
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid44648
dc.description.pages115
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess