Mesleksel olarak kurşuna maruz kalanlarda lipid peroksidasyonunun araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
VI. ÖZET Kan kurşun konsantrasyonunun ölçümü, mesleksel olarak kurşuna maruziyetin izlenmesinde yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Bu çalışmada, kurşuna mesleksel olarak maruz kalan plastik hammaddesi imalatı çalışanlarının kan kurşun düzeyleri ve lipid peroksidasyonunun bir göstergesi olarak plazma malondialdehid konsantrasyonları ölçüldü (n= 36). Kan kurşun konsantrasyonu grafit fırınlı atomik absorbsiyon spektrofotometresi ile ve malondialdehid düzeyleri UV-visible spektrofotometre ile ölçüldü. Sonuçlar, kurşuna mesleksel olarak maruz kalmayan, yaş ve cinsiyet bakımından maruziyet grubuna denk kişilerden oluşturulan kontrol grubu ile karşılaştırıldı (n= 25). Yaş, çalışma süresi, sigara ve alkol tüketimi gibi diğer faktörlerin ve kolesterol, trigliserid düzeylerinin lipid peroksidasyonu üzerindeki etkileri de incelendi. Maruziyet grubunun ortalama kan kurşun düzeyi ve malondialdehid konsantrasyonu kontrol grubuna göre anlamlı oranda yüksekti (p=0.0001). Kan kurşun düzeyleri ve malondialdehid konsantrasyonları arasında zayıf ancak anlamlı korelasyon vardı (p<0.05; r= 0.407). Serum kolesterol ve trigliserid düzeylerine göre gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunamadı. Yaş, sigara ve alkol tüketimi ile çalışma süresinin kan kurşun düzeyi ve malondialdehid konsantrasyonu üzerinde oluşturduğu herhangi bir etkiye rastlamadık. VII. SUMMARY The measurement of blood lead level is a widely used method for monitoring of occupational lead expoure. In this study, blood lead levels and plasma malondialdehyde concentrations as indicator of lipid peroxidation were measured in plastic raw material industry workers occupationally exposed to lead (n= 36). Blood lead concentration was determined by a graphite furnaced atomic absorption spectrophotometer and malondialdehyde level was determined by UV-visible spectrophotometer. Results were compared with occupationally non-exposed, age and sex-matched controls (n= 25). The effects of other factors, including age, duration of employment, smoking and alcohol consumption, cholesterol and triglyceride levels on lipid peroxidation were also evaluated. The mean blood lead level and malondialdehyde concentration of exposed group were significantly higher compared to controls (p= 0.0001). There was weakly but significant correlation between blood lead levels and malondialdehyde concentrations (p<0.05; r= 0.407). No significant differences were found between groups in regard to serum cholesterol and triglyceride levels. We did not find any effect of age, smoking and alcohol consumption and duration of employment on blood lead level and malondialdehyde concentration.
Collections