Çocuklarda beyaz peynir ve bal alımının diş çürüğü oluşumundaki etkilerinin incelenmesi
dc.contributor.advisor | Ulusu, Tezer | |
dc.contributor.author | Bodur, Haluk | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T08:20:03Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T08:20:03Z | |
dc.date.submitted | 1995 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/360826 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada beyaz peynir ve balın çürük yetenekleri plak kalsiyum ve fosfat miktarı, tükürük pH'sı, tükürük miktarı ve mine sertliği açısından değerlendirilmiştir. Plak kalsiyum ve fosfat düzeyleri, tükürük pH'sı, tükürük miktarı çalışmaları yaşlan 7-11 arasında değişen aynı yaşam koşullarını paylaşan 14'er kişilik kız, erkek karışık iki grupta gerçekleştirilmiştir. Mikrosertlik analizlerinde ise 30-45 yaşları arasındaki bireylerden periodontal nedenlerle çekilen 20 adet sağ, sol üst santral diş kullanılmıştır. Değerlendirmeler sonucunda beyaz peynirin plaktaki fosfat seviyesini ve tükürük miktarını fazlalaştırdığı, demineralize edilmiş mine örneklerinde mine sertliğini bala göre belirgin şekilde arttırdığı bulgulanmıştır. Tükürük pH'sı çalışmasında balın tükürük pH'sını beyaz peynire göre azalttığı görülse de iki grupta da elde edilen tükürük pH'lannm hiçbirinin demineralizasyona sebep olabilecek düzeyde olmadığı saptanmıştır. Bu durumda beyaz peynirin çürüğün önlenmesinde balın da çürüğün oluşmasında etkin rol oynayabileceği sonucuna varılmıştır. | |
dc.description.abstract | -65 SUMMARY The cariogenity of white cheese and honey were investigated by the determination of plaque calcium and phosphate levels, salivary pH and quantity and microhardness tests. The studies were performed on randomly selected 28 children ages between 7 to 11 who were living in the same special conditions. The children were divided in to two equal groups according to honey or white cheese consumption. For the analysis of microhardness 20 permanent central teeth extracted with periodontal indications were used. The results of the investigation showed that white cheese increased both the phosphate levels in plaque and the quantity of saliva. Also in microhardness tests the enamel hardness was found higher than honey group. Altough its observed that the salivary pH was decreased more by honey according to white cheese; the results were not high to cause demineralization. Consequently its thought that white cheese can act a role as an anticaries food where as honey has more cariogenity. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Diş Hekimliği | tr_TR |
dc.subject | Dentistry | en_US |
dc.title | Çocuklarda beyaz peynir ve bal alımının diş çürüğü oluşumundaki etkilerinin incelenmesi | |
dc.title.alternative | The Study of intake effects of white cheese and honey on the development of dental caries in children | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Saliva | |
dc.subject.ytm | Honey | |
dc.subject.ytm | White cheese | |
dc.subject.ytm | Dental plaque | |
dc.subject.ytm | Dental caries | |
dc.identifier.yokid | 49000 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GAZİ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 49000 | |
dc.description.pages | 76 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |