Show simple item record

dc.contributor.advisorÇevik, Cemal
dc.contributor.authorFukara, Zahide
dc.date.accessioned2020-12-29T08:19:57Z
dc.date.available2020-12-29T08:19:57Z
dc.date.submitted1996
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/360778
dc.description.abstractÖZET Bu çalışmadaki amacımız lipid peroksitleri ile kolesterol arasında ilişki olup olmadığını, kolesterolün lipid peroksit ürünü olan MDA düzeyini artırıp artırmadığını araştırmaktı. Sonuçta hipokolesterolemi, normal ve hiperkolesterolemi ile lipid peroksidasyonu arasındaki ilişkileri bulmaktı. Bunun için çalışmamızda invitro olarak tüp içerisinde hipokolesterolemik, normal ve hiperkolesterolemik serum havuzlarında MDA oluşumunun glikoz ilavesi sonucu otooksidatif glikozilasyonla sağladık. Her üç grubun MDA düzeyleri arasındaki far km anlamlı olup olmadığını araştırdık. Araştırmamızda hipokolesterolemi ile normal ve hiperkolesterolemi grupların MDA düzeyleri arasında anlamlı fark bulurken (p<0.05, p<0.01) normal ve hiperkolesterolemik gruplar arasında anlamlı fark bulamadık (p>0.05). Glikasyon ürünü olan fruktozamin düzeyinde gruplar arasında anlamlı fark bulamadık (p>0.05). Sonuçda lipid peroksitleri ile kolesterol arasında ilişki olduğunu ve hiperkolesteroleminin lipid peroksidasyonunu artırarak MDA düzeyini artırdığını bulduk.
dc.description.abstract-37- 8. SUMMARY Our purpose in this study was to determine the relatiounship between cholesterol and lipid peroxides, and to see it cholesterol increases the malondialdehyde (MDA) level; a lipid peroxide product. So we tried to find the difference between hypocholesterolemic, normal and hypercholesterolemic patients. We provided in vitro MDA production with glucose addition to hypocholesterolemic, normal and hypercholesterolemic serum pools in order to get auto-oxidative glycosylation. We investigated the MDA levels of three groups. In our study we found statistically significant difference between hypocholesterolemic and normal, hypercholesterolemic patients (p<0.05, p<0.01). There was no difference between normal and hypercholesterolemic patients (p>0.05). We also studied fructosamine (a glucose by product) but did not observe any difference between groups (p>0.05). We have concluded that there is a relatiounship between cholesterol and lipid peroxides, so that hypercholesterolemia increases malondialdehyde (MDA) levels with lipid peroxidation increase.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleİn vitro glikasyon oluşturularak lipid peroksidasyonunun kolesterol ile ilişkisinin izlnmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmAtherosclerosis
dc.subject.ytmCholesterol
dc.subject.ytmLipid peroxidation
dc.subject.ytmFree radicals
dc.identifier.yokid48095
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid48095
dc.description.pages45
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess