Ankara piyasasından sağlanan pasta süsleri ve bazı şekerlerde sentetik boya miktarlarının araştırılması
dc.contributor.advisor | Yentür, Gülderen | |
dc.contributor.author | Ekşi, Arzum | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T08:19:35Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T08:19:35Z | |
dc.date.submitted | 1996 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/360624 | |
dc.description.abstract | 90 VI. ÖZET Bu çalışma, sentetik boya ilave edilmesine izin verilen elmalı şeker, yalama şeker, pamuklu şeker ve pasta süslerinde kullanılan boyaların miktarlarının GKMY (Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği)'ne uygun olup olmadığının saptanması amacıyla yapılmıştır. Araştırmamızda kullanılan tüm örnekler Ankara piyasasından sağlanmış ve toplam 100 örnek üzerinde çalışılmıştır. Bütün örneklerin ekstraksiyonu yün boyama yöntemi ile yapılmıştır. Ekstre edilen boyalar TLC (ince Tabaka Kromatografisi) ile kalitatif olarak incelenmiştir. Pasta süsleri ve pamuklu şekerlerde saptanan boyalara C18 Sep-Pak kartuş ve spektrofotometrik yöntemler uygulanarak miktar tayinleri yapılmıştır. Bu yiyecek grubunun, tüketim sıklığını belirlemek amacıyla iki ayrı ilkokul seçilmiş ve bu anket 195 öğrenciye uygulanmıştır. Ponceau 4R miktarı elmalı şekerlerde ortalama 499.60±30.93 mg/kg, yalama şekerlerde ortalama 428.80+51.47 mg/kg, pasta süslerinde 652.00+51.39 mg/kg olarak saptanmıştır. Saptanan ortalama miktarlar GKMY'de öngörülen sınır değerin üzerindedir. Karışık boya içeren pasta süslerinde saptanan ortalama Tartrazin miktarı 68.20+.10.47, ortalama îndigotin miktarı 79.00+.15.81 mg/kg dır. Toplam orta lama değer ise 147.20+21.14 mg/kg olup, GKMY'ne göre uygundur. Karışık boya içeren pasta süslerinde saptanan ortalama Ponceau 4R miktarı 98.30±4.93, ortalama Tartrazin miktarı 38.20+.12.63 mg/kg dır. Toplam91 ortalama değer ise 136.50+15.25 mg/kg dır. GKMY'de izin verilen maksimum sınırın üzerindedir. Karışık boya içeren pamuklu şekerlerde saptanan ortalama Sunset Yellow miktarı 5.28+0.66 mg/kg, ortalama Tartrazin 109.90+3.56 mg/kg dır. Top lam ortalama değer ise 115.18±3.47 mg/kg dır. GKMY'de izin verilen maksimum sınırın üzerindedir. Sarı renkli pasta süslerinde saptanan ortalama Tartrazin miktarı 282.90±42.97 mg/kg dır. GKMY'de izin verilen maksimum sınırın üzerindedir. Pasta süslerini 10 adedinde ve pamuk helvalarının 10 adedinde kullanımı yasaklanmış boya olan eritrosin bulunduğu için kantitaif tayinine geçilme miştir. Anket sonuçlan bize çoğunlukla ilkokul öğrencilerinin elmalı, pamuklu ve yalama şekerleri fazla tükettiklerini göstermektedir. Çalışmada elde edilen bulgulara göre, yeşil yapraklı pasta süsleri hariç incelenen tüm örneklerde, kullanılan sentetik boya miktarı GKMY'de öngörülen sınır değerin üzerindedir. Ayrıca bazı örneklerde yasaklanmış olan eritrosinin var lığı saptanmıştır. | |
dc.description.abstract | 92 VII. SUMMARY This study has been carried out with a view to determine whether or not the quantities of dyes used in the candied apples, lollipops, catton shaped candies and candy ornaments of cream-cakes which are allowed to be added with the synthetic dyes, are in conformity with the levels established by the Food Additives Regulation. All samples used during this study, are numbering to 100 a pieces and they have been obtained from Ankara market. The extraction process of all samples has been carried out through the wool dyering method. The extracted dyes have been subwected to a qualitative analysis performed through the thin layer chromatography. The quantitive determinations of dyes observed on the candy ornaments of cream-cakes and cotton shaped candies, have been performed by utilising the Clg Sep-Pak cartridges and spectrophotoletric methods. In order to find out the consumption rate of this food category, two different primary schools have been selected and 195 pupils have been interrogated with a view to learn their choices for these products. The quantity levels of Ponceau 4R have been determined as 499.60+30.93 mg/kg, 428.80+51.47 mg/kg and 652.00±51.39 mg/kg respectively for the candied apples, lollipops and candy ornaments of cream-cakes. The determined average levels are above the limit level specified by the Food Additives Regulation. With regard to the candy ornaments that contain the mixed dyes, the average value of Tartrazine has been determined as 68.20+10.47 while93 this average values is equal to 79.00±15.81 for indigotine. On the other hand, the total average value of both dyes, is equal to 79.00±15.81 for indigotine. On the other hand, the total average value of both dyes, is equal to 147.20±21.14 mg/kg, and found in conformity with the Food Additives Regulation. With regard to the candy ornaments tha contain the mixed dyes, the average value of Ponceau 4R has been determined as 98.30±4.93 mg/kg while this average value is equal to 38.20+12.63 mg/kg for Tartrazine. The total average value of both dyes, is equal to 136.50±15.25 mg/kg. Therefore, this value is above the limit value specified by the Foot Additives Regulation. The average value of Sunset Yellow F.C.F. determined in the cotton shaped candies that contain the mixed dyes, is equal to 5.28+0.66 mg/kg while the average value of Tartrazine has been determined as 109.90±3.56 mg/kg. On the other hand, the total average value of both dyes, is equal to 115.18+3.47 mg/kg. This goes to show that this value is above the limit value specified by the Food Additives Regulation. The average value of Tartrazine has been determined as 282.90+42.97 mg/kg on the yellow colored candy ornaments of cream-cakes. This serves to show that this value is above maximum limit specified by the Food Additives Regulation. Since the existence of Erythosine (prohibited dye) has been observed in the 10 pieces of candy ornaments and 10 pieces of cotton shaped candies, the quantitative determination has not been carried out accordingly. The results achieved from the interrogation of prdimary school pupils serve to show that they largely consume the candied apple, cotton haped candies and lollipops.94 In accordance with the findings obtained during this study, excluding the candy ornaments which are in the shape of green leaves, the quantity levels of dye used in all samples, are above the limit levels specified by the Food Additives Regulation. Furthermore, the existence of banned erytrocine was also observed in some samples | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Besin Hijyeni ve Teknolojisi | tr_TR |
dc.subject | Food Hygiene and Technology | en_US |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.subject | Halk Sağlığı | tr_TR |
dc.subject | Public Health | en_US |
dc.title | Ankara piyasasından sağlanan pasta süsleri ve bazı şekerlerde sentetik boya miktarlarının araştırılması | |
dc.title.alternative | Studies conducted for the quantity determinations of synthetic dyes added in to candy ornaments of cream-cakes and some candies sold in Ankara local markets | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Food additives | |
dc.subject.ytm | Food colourants | |
dc.subject.ytm | Ankara | |
dc.identifier.yokid | 49037 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GAZİ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 49037 | |
dc.description.pages | 108 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |