Obezitede psikososyal etmenler
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
- 68 - ÖZET Bu çalışmaya şişmanların yeme alışkanlıklarını, kişilik özel liklerini, ruhsal sorunlarını, şişmanlığın olası nedenlerini ve ruh- sal-toplumsal zorların etkisini araştırmak amacıyla başlandı. Bu amaçla 1989 yılında, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi ' nin Psikiyatri, Genel Bahiliye, Hipertansiyon, Endokrinoloji ve Cildiye polikliniklerine başvuran beden-kütle ? öl çeği (BMI) 30 ya da üzerinde olan 48 olgu çalışmaya alındı. Ayrıca ruhsal ve bedensel önemli bir sorunu bulunmayan, BMI ' i 25 ya da aşağıda olan 41 kişi kontrol grubu olarak seçildi. Zeka geriliği, demansı, psikozu olanlarla endokrin bozukluğa bağlı7 şişmanlıklar çalışma dışında tutuldu. Araştırmadan elde edilen sonuçlar şunlardır: Şişmanlık 20-50 yaş grubunda, kadınlarda, evlilerde, öğrenin- siz ya da ilk öğrenimlilerde, kentte yaşayanlarda, ev kadınlarında memurlarda, ekonomik durumu bozuk olanlarda daha fazla bulundu. Şişmanlarda ailesel yatkınlık ve süt çocukluğu döneninde ye tersiz ya da fazla doyum öyküsü yüksek bulundu. Şişmanlık olguların % 31,3'ünde 11 yaşından önce başlamış, % 6,3'ünde bulimiya öyküsü alınmıştır. Kadınların % 59,5'unda şiş manlık gebelikten sonra gelişmiştir. Şişmanlarda yüksek kalorili yiyeceklerle beslenme ve gece yeme alışkanlığı ile fizik aktivite azlığı kontrol grubuna göre daha yüksektir. Şişmanlarda anksiyete, depresyon, somatizasyon, beden imgesi çarpıklığı, özgeçmişlerinde bedensel ve ruhsal hastalıklar ile ya kın geçmişte karşılaşılan önemli yaşam zorları öyküsü daha yüksek bulunmuştur.
Collections