Pistacia terebinthus L., Pistacia lentiscus L., Pistacia lentiscus var. chia (Anacardiaceae) türlerinden hazırlanan folia pistaciae droglarının kalite kontrolü ve E vitamini açısından değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
99 ÖZET Bu çalışmada İzmir ili Buca-Kaynaklar yöresinde yabani olarak yetişen, Pistacia terebinthus L. ve yine Çeşme-Ardıç mevkiinde yabani olarak yetişen Pistacia lentiscus L bitkileri ile Çeşme-Alaçatı'da kültürü yapılan Pistacia lentiscus var. chia bitkisinin yaprakları üzerinde, beş ayrı proje halinde çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Birinci projede, Folia Pistaciae drogları üzerinde, çeşitli makroskobik ve mikroskobik araştırmalar yapılıp, drogların makroskobik ve mikroskobik özellikleri tanıtılmıştır. İkinci olarak droglar üzerinde, DAB 10'daki yöntemler esas alınarak, çeşitti kalite kontrol denemeleri yapılmıştır. Bu denemeler sonucunda, drogların nem, total kül ve sülfat külü miktar tayinleri saptanmıştır. Diğer bir projemizde ise, Folia Pistaciae droglarında bulunan E vitamini'nin (a-tokoferol) miktarı, kolorimetrik ve optik dansitometrik esaslı yöntemlerle tayin edilmiştir. Bunlara ek olarak Pistacia terebinthus L, Pistacia lentiscus L. ve Pistacia lentiscus var. chia bitkilerinin uçucu bileşenlerinin tayini GC/MS sistemi vasıtasıyla yapılmıştır. Beşinci ve son projemizde ise, Brine shrimp yöntemi ile drogların sitotoksik aktivitesi ve Disk Diffüzyon Yöntemi'yle de antimikrobiyal aktivitesi tayin edilmiştir. 100 SUMMARY In this study, Pistacia terebinthus L, Pistacia lentiscus and Pistacia lentiscus var. chia (eaves were collected from west Anatolia in izmir-Buca, Çeşme. As the first project, the anatomical and microscobical investigations on Folia Pistaciae have been carried out. As the second project of our study, its quality control determinations have been conducted according to DAB 10. In this concept, determination of vitamin E by TLC and assays for ash, humidity. As the third project of our study, the content of a-tocopherol, has been quantitatively determined by two different methods based on colorimetry and optical densitometry. In addition to this study, the volatile compounds of Pistacia terebinthus L, Pistacia lentiscus L. and Pistacia lentiscus var. chia were analyzed by GC/MS system. As the last project of our study, the biological activity of Folia Pistaciae has been studied by using two different methods: a. Antimicrobial activity by Disk Diffusion Tecnique b. Cytotoxicity evaluated by the Brine shrimp Lethality bioassay.
Collections