Show simple item record

dc.contributor.advisorYentür, Gülderen
dc.contributor.authorKalay, Ayten
dc.date.accessioned2020-12-29T08:18:48Z
dc.date.available2020-12-29T08:18:48Z
dc.date.submitted1997
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/360287
dc.description.abstract-123- VI. ÖZET Bu çalışma, Ankara piyasasında satılan tereyağı ve bulgur örneklerinin organik klorlu pestisit (PCNB, Undan p.p'-DDT, p.p'-DDE, p,p'-DDD) kalıntı düzeylerini incelemek ve böylece Türkiye'de son yıllarda bu pestisitlerin bazı larının kullanımına getirilen kısıtlama ve yasaklamaların, çevre kirliliğinin önlenmesi, tüketici sağlığının korunması yönünden etkinliğini belirlemeye çalışmak amacıyla yapıl mıştır. Ankara piyasasında satılan 100 adet tereyağı ve 50 adet bulgur örneğinin organik klorlu pestisit kalıntı değer leri araştırılmıştır. Örneklerden organik klorlu pestisitler ekstrakte edildikten sonra gaz-sıvı kromatografisi-ECD ile miktarları saptanmıştır. Bulgur örneklerinin PCNB ve Undan kalıntısı içerdiği saptanmış, yalnız iki örnekte p.p'-DDT ve p,p'-DDE kalıntıları bulunmuştur. Bulgur örneklerinde ortalama PCNB ve Undan kalıntı miktarı sırasıyla 0.0223±0.015, 0.0210+0.010 ppm' dir. İki örnekte bulunan toplam DDT miktarı ise sırasıyla 0.0557, 0.0582 ppm' dir. Tereyağı örneklerinin ise organik klorlu pestisit kalıntısı içermediği saptanmıştır.-124- Çalışmada elde edilen bulgulara göre, Ankara piyasa sında satılan tereyağlarının organik klorlu pestisit kalıntısı içermediği, bulgur örneklerinin ise PCNB, lindan kalıntısı içerdiği, ancak kalıntı miktarlarının FAO toleranslarını aşmadığı sonucuna varılmıştır.
dc.description.abstract-125- VII. SUMMARY This study has been carried out to examine the level of organic chlorined pesticide residues from butter and pounded wheats sold in Ankara. So that use of some pesticides is restricted due to environment pollution and consumers health. The reason of the study is to test the effectiveness of the restriction. 100 samples of butter and 50 samples of pounded wheats from different markets were taken to be analysted. After extracting the organic chlorined pesticides from the samples, the amounts have been determined by gas-liquid cromatograph-ECD. It was determined that the pounded wheat samples contained PCNB and lindane. Only two samples contained p,p'- DDT and p,p'-DDE residues. The average level of PCNB and lindane residues in pounded wheat samples are 0.0223±0.015, 0.021±0.010 ppm. The total DDT amount in two samples are 0.0557 and 0.0582 ppm. The butter samples contained no organic chlorined pesticides according to the examination. The results of the study showed thet the butters sold in Ankara contained no organic chlorined pesticide residues, the pounded wheats contained PCNB and lindane residues, though the amount of residues are in the FAO tolerances.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBesin Hijyeni ve Teknolojisitr_TR
dc.subjectFood Hygiene and Technologyen_US
dc.titleAnkara piyasasından sağlanan tereyağı ve bulgur örneklerinde organik klorlu pestisit kalıntı düzeyleri üzerinde araştırmalar
dc.title.alternativeResearch on the levels of organic chlorined pesticide residues in butter and pounded wheats collected from local markets in Ankara
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmBulgur
dc.subject.ytmButter
dc.subject.ytmPesticide residues
dc.identifier.yokid69562
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid69562
dc.description.pages138
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess