Show simple item record

dc.contributor.advisorTorun, Meral
dc.contributor.authorYardim Akaydin, Sevgi
dc.date.accessioned2020-12-29T08:17:43Z
dc.date.available2020-12-29T08:17:43Z
dc.date.submitted1998
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/359839
dc.description.abstract144 VI. ÖZET Serbest radikaller; kanser, yaşlanma, kalp hastalığı, kronik enflamasyon ve parasitik enfeksiyonların sebebi ya da patolojisinde gösterilmektedir. Akciğer sürekli olarak uçucu toksinlere ve oksijene maruz kaldığından, akciğer kanserinin patolojisinde serbest radikaller giderek önem kazanmaktadır. Bununla birlikte, akciğer, serbest radikal reaksiyonlarına karşı spesifik antioksidan savunma sistemleri geliştirmiştir. Ürik asit, gerek diğer antioksidanlara göre plazmada yüksek konsantrasyonlarda bulunması ve gerekse özellikle HO' ve HOCİ gibi güçlü oksidanlar ile reaksiyona girebilme özelliğinden dolayı akciğerin önemli intra- ve ekstra-sellüler antioksidanlanndan biridir. Ürik asit ile serbest radikallerin reaksiyonu sonucu- oluşan ürat radikali,. redüklenmek sureti ile yeniden ürik asite dönüştürülemez ise başlıca en _yüksek konsantrasyonlarda oluşan allantoin olmak üzere oksonik asit, oksalürik asit, parabanik ask, glioksilik asit gibi oksidasyon ürünlerine dönüşmektedir. Çalışmamızda, yeni akciğer kanseri teşhisi konmuş hastaların (n=70) ve sağlıklı kontrollerin (n=75) serum allantoin ve ürik asit düzeyleri ölçülmüş ve oran değerleri hesaplanmıştır. Ortalama allantoin ve ürik asit düzeyleri ve oran değerleri hastalarda, sırası ile, 61.18 ± 3.21 uM, 291.66 ± 7.87 yM ve 21.90 ± 1.24 olarak ve kontrollerde, sırası ile, 36.63 ± 1.38 uM, 294.68 ± 7.23 uM ve 13.29 ± 0.69 olarak bulunmuştur. Hasta ve kontrollerin serum allantoin düzeyleri ve oran değerleri arasmda istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunurken (p<0.001), ürik asit düzeyleri arasmda istatistiksel bir anlamlılık bulunamamıştır (p>0.05). Hasta ve kontrollerin serum allantoin ve ürik asit düzeyleri üzerinde, cinsiyet, yaş, kuetelet indeksi, sigara içme durumu, alkol kullanma alışkanlığı, diyet ve yağ kullanımının etkileri ve hastalarda metastaz, kalıtsal aile hikayesi ve akciğer kanser tipinin etkileri incelenmiştir. Akciğer kanserinde serbest radikallerin ürik asit üzerindeki etkisini incelemek için ratlarda 20-metilkolantren ile akciğer kanseri oluşturmak üzere vapılan145 çalışmada, raflarda biri hariç akciğer kanseri oluşmamış ancak rafların tümünde akciğerlerde pnömoni gözlenmiştir. 11 hasta ve 11 kontrol ratın serum örneklerinde ortalama allantoin ve ürik asit düzeyleri, sırası ile, 148.67 ± 24.55_.uM, 150.27 ± 30.70 uM ve 138.94 ± 9.60 uM, 154.47 ± 22.02 uM olarak ölçülmüş ve oran değerleri, sırası ile, 112.93 ± 11.03 ve 106.00 ± 17.06 olarak hesaplanmıştır. Yapılan istatistiksel analizde, deneme ve kontrol gruplarının serum allantoin ve ürik asit düzeyleri ve oran değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p>0.05).
dc.description.abstract146 VII. SUMMARY Free radicals have been implicated in the cause or pathology of cancer, aging, heart disease, chronic inflammation, and parasitic infections. Due to the fact that the lungs are regularly exposed to volatile toxins and oxygen, free radicals are gaining increasing importance in the pathology of lung cancer. At the same time, the lungs have developed specific antioxidant defense systems against free radical reactions. Uric acid is one of the important intra- and extra-cellular antioxidants because it is found in plasma in higher concentrations than other antioxidants and because of its ability to react with such strong oxidants as HO', HOG' If the urate radical which results from the reaction of uric acid and free radicals cannot be reconverted into uric acid through reduction, it is converted in to such products of oxidation as allantoin (found in the highest concentration), oxonic acid, oxaluric acid and glioxilic acid. In this study the serum allantoin and uric acid levels for patients diagnosed with lung cancer (n=70) and control group members (n=75) were measured and the ratios were calculated. The mean allantoin and uric acid levels and ratios in the patients group were 61.18 ± 3.21 uM, 291.66 + 7.87 uM and 21.90 ± 1.24, while in the control group they were 36.63 ± 1.38 uM, 294.68 + 7.23 uM and 13.29 ± 0.69, respectively. A statistically significant relation was found between the serum allantoin levels and ratios of the patient and control groups (p<0.001), but no statistically significant relation was found in the uric acid levels (p>0.05). The effects on serum allantoin and uric acid levels of the patient and control groups of sex, age, quetelet index, smoking, alcohol intake, diet, and fat consumption, metastasis, history of cancer in the family, and the type of lung cancer were studied. In order to determine the effect of free radicals on uric acid in lung cancer, rats were injected with 20-methylcholantrene. With the exception of one of them, rats were did not develop lung cancer, but pneumonia was observed in all of them. The147 allantoin and uric acid levels in the serum samples of 1 1 patients and 1 1 control rats were 148.67 ± 24.55 uM, 150.27 ± 30.70 uM ve 138.94 ± 9.60 uM, 154.47 ± 22.02 jiM, respectively. The ratios ofpatients and control rats were 112.93 ± 11.03 and 106.00 ± 17.06, respectively. A statistically significant relation was not found between the_serum allantoin and uric acid levels and ratios of the patient and control rats (p>0.05).en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleAkciğer kanseri vakalarında ürik asit-allantoin oranının potansiyel marker olarak incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of uric acid-allantoin ratios as potential marker in lung cancer cases
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmAllantoin
dc.subject.ytmUric acid
dc.subject.ytmLung neoplasms
dc.identifier.yokid79515
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid79515
dc.description.pages165
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess