Show simple item record

dc.contributor.advisorÖktem, Aysel Bayhan
dc.contributor.authorBoyacioğlu Yilmaz, Hatice
dc.date.accessioned2020-12-29T08:17:37Z
dc.date.available2020-12-29T08:17:37Z
dc.date.submitted1998
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/359784
dc.description.abstract-70- VI. ÖZET Bu araştırmada, Ankara il sınırları içnideki ekmek fabrikalarından sağlanan, katkı maddeleri karşımamda bulunan Askorbik asit miktarlarının saptanması ve bulunan sonuçların Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği'nde öngörülen sınır değerlere göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ankara piyasasından toplanan 10 ayrı firmaya ait 104 örnek üzerinde çalışılmıştır. Ve Askorbik asit miktarı spektrofotometrik yöntem ile tayin edilmiştir. 10 ayrı firmaya ait örneklerde saptanan ortalama Askorbik asit miktarı 58,2011,33 mg/kg'dır. Elde edilen Askorbik asit miktarları yönetmelikte öngörülen sınır değerin altında bulunmuştur.
dc.description.abstract-71- VH. SUMMARY In this study, the ascorbic acid amounts being present in the additives' mixtures of those samples provided from the bread production acuities within the borders of the Ankara City have been established and ît has been aimed to evaluate the obtained results as to the limit values specified in the Food Additives Regulations. The study has been performed through 104 samples taken from the Ankara market and from 10 different firms. And the ascorbic acid amounts have been determined by the spectophotometric method. The average ascorbic acid amounts determined through the samples of 10 different firms are 58.20 ± 1.33 mg/kg. The obtained ascorbic asid amounts have been found below the limit values specified in the regulation.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBesin Hijyeni ve Teknolojisitr_TR
dc.subjectFood Hygiene and Technologyen_US
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleAnkara piyasasından sağlanan ekmek katkı maddelerinde askorbik asit miktarlarının araştırılması
dc.title.alternativeThe Study of amounts of ascorbic acid in the additives of bread obtained from Ankara markets
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmAscorbic acid
dc.subject.ytmBread
dc.subject.ytmFood additives
dc.subject.ytmSpectrophotometry
dc.identifier.yokid79502
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid79502
dc.description.pages82
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess