Effüzyonlu otitis mediada gıda allerjisinin rolü
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Effüzyonlu Otitis Mediada Gıda Allerjisinin Rolü Effüzyonlu otitis media ( EOM ), çocukluk çağında en sık görülen işitme kaybı nedenidir. Etyopatogenezde sorumlu tutulan etkenlerden biri de gıda allerjisidir. Bu çalışmada bilateral EOM tanısı konan çocuklarda, gıda allerjisinin birlikteliğini değerlendirmek amaçlanmıştır. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı, Genel Pediatri ve Pediatrik Allerji ve İmmünoloji Bölümlerine Aralık 1996 ile Mayıs 1999 tarihleri arasında başvuran hastalar mümkün olduğunca homojen üç grup oluşturularak değerlendirildi. Grup I' de, EOM tanısı konan 56 hastaya allerji tetkikleri yapıldı. Grup II' deki gıda allerjisi tanısı konmuş 28 hastada, EOM araştırıldı. Grup III' de yer alan ve başka şikayetlerle hastanemize başvuran 28 hastada gıda allerjisi araştırıldı. EOM'lı hastalarda gıda allerjisine rastlanılma riski normale göre 3,5 kat yüksek bulundu. Gıda allerjisi saptanarak sadece eliminasyon diyeti alan hastalarda, gıda allerjisi saptanmayıp medikal tedavi alan hastalar kadar başarılı sonuç elde edildi. Sonuç olarak, EOM etyopatogenezinde gıda allerjisinin önemli rol üstlendiği ve EOM tanısı konan hastalarda, gıda allerjisinin araştırılması gerektiği görülmüştür. Anahtar Sözcükler: Allerji, effüzyonlu otitis media, eliminasyon diyeti, gıda allerjisi. vııı ABSTRACT The Role of Food Allergy In Otitis Media with Effusion Otitis media with effusion ( EOM ) is the main cause of hearing loss in the pediatric population. One of the factors thought to be responsible in etiopathogenesis is food allergy. The aim of this study was to evaluate the role of food allergy in otitis media with effusion. The patients applying ` Çukurova University Faculty of Medicine, Balcali Hospital, Otorhinolaryngology, General Pediatrics, Pediatric Allergy and Immunology Clinics`, between December 1996 and May 1999 were evaluated in three homogen groups. In Group I, allergy tests were done to 56 patients with otitis media with effusion. In Group II, 28 patients who have food allergy were searched for otitis media with effusion. In Group III, food allergy was evaluated in 28 patients who applied to our hospital for some other reasons. Compared to the healthy subjects, food allergy was 3,5 times high rates in otitis media with effusion and the results were statistically significant. By performing elimination diet in children with food allergy, we had succesfull results as well as in children without food allergy who received medical treatment. As a result, we found that food allergy plays an important role in otitis media with effusion etiopathogenesis so food allergy must be searched in patients having otitis media with effusion. Key words: Allergy, otitis media with effusion, elimination diet, food allergy. IX
Collections