Show simple item record

dc.contributor.advisorYentür, Gülderen
dc.contributor.authorGür Özkan, Muzaffer
dc.date.accessioned2020-12-29T08:14:59Z
dc.date.available2020-12-29T08:14:59Z
dc.date.submitted2002
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/358326
dc.description.abstract-70- VI. ÖZET Bu çalışmada, Ankara piyasasında satılan fıstık ezmesi ve iki ayrı firmaya ait susam örneklerinde aflatoksin varlığının ve miktarının saptanması ve bulunan sonuçların TGK'ın öngördüğü değerlere göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Toplam 20 adet fıstık ezmesi ve 20 adet susam örneği üzerinde çalışılmıştır. Örneklerin ekstraksiyonunda immunoaffinity kolon, aflatoksinlerin miktar tayininde HPLC yöntemi uygulanmıştır Fıstık ezmesi örneklerinde ortalama aflatoksin B-t miktarları 15,756+3,1286 ng/g, aflatoksin B2 miktarları 1,232±0,2442 ng/g ve aflatoksin d miktarı 9,689±1,005 ng/g olarak bulunmuştur. Susam örneklerinde ise ortalama aflatoksin G-t miktarları 0,754+0,2129 ng/g olarak belirlenmiştir. Araştırmamızda elde edilen bulgulara göre, fıstık ezmesi örneklerinin içerdiği aflatoksin miktarının TGK'nın belirlediği sınırları aştığı, susam örneklerinde ise TGK'nın belirlediği sınırlar içinde olduğu saptanmıştır.
dc.description.abstract-71- VII.SUMMARY In this work, the aim is; to determine the presence and the amount of aflatoxin in Ankara market sold peanut butter and in two different firms' sesame samples, thus to evaluate these data according to TGK values. Totaly 20 package of sesame sample and 20 cans of peanut butter have been subject to our work. In samples' extraction the immunoaffmity column tecnique was used. While in determination of aflatoxin amount HPLC method was applied. In peanut butter samples the avarage aflatoxin B1 quantity was measured as 15,756±3,1286 ng/g, aflatoxin B2 quantity was measured as 1,232±0,2442 ng/g and aflatoxin G1 quantity was measured as 9,689±1,005 ng/g. As far as sesame case was concerned the avarage aflatoxin G1 amount was measured as 0,754±0,2129 ng/g. According to our investigation's evidences, it seems so that the aflatoxin amount found in peanut butter is higher than TGK's values whereas aflatoxin amount found in sesame samples is within the TGK's values.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectEczacılık ve Farmakolojitr_TR
dc.subjectPharmacy and Pharmacologyen_US
dc.titleBazı gıda maddelerinde aflatoksin düzeylerinin araştırılması
dc.title.alternativeDetermination of aflatoxin levels in some food stuffs
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBesin Analizleri ve Beslenme Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid116245
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid115180
dc.description.pages832
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess