Bazı gıda maddelerinde aflatoksin düzeylerinin araştırılması
dc.contributor.advisor | Yentür, Gülderen | |
dc.contributor.author | Gür Özkan, Muzaffer | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T08:14:59Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T08:14:59Z | |
dc.date.submitted | 2002 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/358326 | |
dc.description.abstract | -70- VI. ÖZET Bu çalışmada, Ankara piyasasında satılan fıstık ezmesi ve iki ayrı firmaya ait susam örneklerinde aflatoksin varlığının ve miktarının saptanması ve bulunan sonuçların TGK'ın öngördüğü değerlere göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Toplam 20 adet fıstık ezmesi ve 20 adet susam örneği üzerinde çalışılmıştır. Örneklerin ekstraksiyonunda immunoaffinity kolon, aflatoksinlerin miktar tayininde HPLC yöntemi uygulanmıştır Fıstık ezmesi örneklerinde ortalama aflatoksin B-t miktarları 15,756+3,1286 ng/g, aflatoksin B2 miktarları 1,232±0,2442 ng/g ve aflatoksin d miktarı 9,689±1,005 ng/g olarak bulunmuştur. Susam örneklerinde ise ortalama aflatoksin G-t miktarları 0,754+0,2129 ng/g olarak belirlenmiştir. Araştırmamızda elde edilen bulgulara göre, fıstık ezmesi örneklerinin içerdiği aflatoksin miktarının TGK'nın belirlediği sınırları aştığı, susam örneklerinde ise TGK'nın belirlediği sınırlar içinde olduğu saptanmıştır. | |
dc.description.abstract | -71- VII.SUMMARY In this work, the aim is; to determine the presence and the amount of aflatoxin in Ankara market sold peanut butter and in two different firms' sesame samples, thus to evaluate these data according to TGK values. Totaly 20 package of sesame sample and 20 cans of peanut butter have been subject to our work. In samples' extraction the immunoaffmity column tecnique was used. While in determination of aflatoxin amount HPLC method was applied. In peanut butter samples the avarage aflatoxin B1 quantity was measured as 15,756±3,1286 ng/g, aflatoxin B2 quantity was measured as 1,232±0,2442 ng/g and aflatoxin G1 quantity was measured as 9,689±1,005 ng/g. As far as sesame case was concerned the avarage aflatoxin G1 amount was measured as 0,754±0,2129 ng/g. According to our investigation's evidences, it seems so that the aflatoxin amount found in peanut butter is higher than TGK's values whereas aflatoxin amount found in sesame samples is within the TGK's values. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.subject | Eczacılık ve Farmakoloji | tr_TR |
dc.subject | Pharmacy and Pharmacology | en_US |
dc.title | Bazı gıda maddelerinde aflatoksin düzeylerinin araştırılması | |
dc.title.alternative | Determination of aflatoxin levels in some food stuffs | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Besin Analizleri ve Beslenme Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 116245 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GAZİ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 115180 | |
dc.description.pages | 832 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |