Belirli periyotlarda tükrükle temas eden dental porselenlerin tekrar fırınlanmasıyla oluşan lösit kristalizasyonunun ve termal genleşme katsayılarının değerlendirilmesi
dc.contributor.advisor | Yılmaz, Caner | |
dc.contributor.author | Öztürk, Ömür | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T08:08:16Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T08:08:16Z | |
dc.date.submitted | 2007 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/355767 | |
dc.description.abstract | ÖZETBu çalışmada belirli periyotlarda yapay tükrük ve distile su içinde bekletileniki farklı porselen sisteminin tekrarlayan fırınlamalarında içlerindeki lösit kristalizasyonununve bunun ısısal genleşme katsayısına etkisinin ölçülmesi amaçlanmıştırCeramco II ve Finesse porselen sistemlerinde 90'ar adet disk şeklinde örneklösit kristalizasyonu miktarını ölçmek için birer adet dikdörtgenler prizması şeklinde örnek deısısal genleşme katsayısı ölçümü yapmak için hazırlandı.Bu örnekler kontrol grubu ve distile su ve yatay tükrükte bekletileceklerisürelere göre yapay tükrük ve distile su grubu olmak üzere gruplara ayrıldı. Örnekler x ışınıdifraksiyon cihazında ve dilatometrede test edildiler.Lösit kristalizasyonu ölçülen örneklerde yapay tükrük ve distile su içindebekletildikleri süre sonlarında tekrarlayan fırınlama sonucu zamanla lösit kristalizasyonununarttığı ve yapay tükrükte bekletilen örneklerde distile su da bekletilenlere göre daha fazlalösit kristalizasyonu oluştuğunu ve lösit kristalizasyonu oluşumunun porselenin ısısalgenleşme katsayısını arttırdığı tespit edilmiştir. | |
dc.description.abstract | ABSTRACTTHE EVALUATION OF THERMAL EXPANSION COEFFICIENT AND LEUCITECRYSTALIZATION OF REPEATEDLY HEAT TREATED DENTAL CERAMICSPERIOD CALLY CONTACTED WITH SALIVA AND DISTILLED WATERLeucite crystallization and its effect on the coefficient of thermal expansionhave been investigated for two porcelain systems submerged in distilled water and artificalsaliva for certain periods.90 disk-like samples were prepared to measure leucite crystallization for theCeramco II and Finesse porcelains and two samples in rectangular prism shape to measurethe thermal expansion coefficient. These samples are grouped into two categories withrespect to their duration of submergence in the distilled water and the artificial saliva. Thenthese samples were tested using X-ray diffraction and the dilatometer.It is found that leucite crystallization increased in the oven-dried samplessubmerged in distilled water and artificial saliva and samples submerged in artificial salivaproduced more leucite crystallization as compared to those submerged in the distilled water.It is also determined that leucite crystallization increased the thermal expansion coefficient ofthe porcelain. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Diş Hekimliği | tr_TR |
dc.subject | Dentistry | en_US |
dc.title | Belirli periyotlarda tükrükle temas eden dental porselenlerin tekrar fırınlanmasıyla oluşan lösit kristalizasyonunun ve termal genleşme katsayılarının değerlendirilmesi | |
dc.title.alternative | The evaluation of thermal expansion coefficient and leucite crystalization of repeatedly heat treated dental ceramics periodically contacted with saliva and distilled water | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 187080 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GAZİ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 194217 | |
dc.description.pages | 72 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |