Show simple item record

dc.contributor.advisorGökdemir, Kadir
dc.contributor.authorAlpay, Cemal Berkan
dc.date.accessioned2020-12-29T08:06:26Z
dc.date.available2020-12-29T08:06:26Z
dc.date.submitted2007
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/355034
dc.description.abstractŞiddetli şekilde akut olarak yapılan egzersiz çok fazla oksijenkullanımına dolayısıyla serbest radikal oluşumuna ve çeşitli düzeyde dokuhasarına yol açmaktadır. Çalışmada; elit güreşçilerde kekik çayıyüklemesinin serbest radikal formasyonuna ve antioksidan sisteme etkisinibelirlemek amacıyla 18 elit erkek güreşçi çalışmaya gönüllü olarakkatılmışlardır. Denekler rastgele iki guruba ayrılarak deney ve kontrolgurubu oluşturulmuştur.Denekler F.İ.L.A kurallarına göre 5'er kez güreş müsabakasıyapmışlardır. Ölçümler kekik yüklemesi öncesi ve sonrası olmak üzere ikisafhada gerçekleştirildi. Deney gurubu yükleme öncesi ölçümlerden sonra35 gün günde 3 ögün kekik çayı içtiler. Çalışmaya katılan deneklerdentotal antioksidan kapasite (TAC), melondialdehid (MDA) ve total sülfidrilgrubu (RSH) seviyelerini belirlemek için müsabaka öncesi (Mön),müsabakadan hemen sonra (Mson), müsabakadan 24 saat sonra (M24),müsabakadan 48 saat sonra (M48), olmak üzere kan örnekleri alınmıştır.Kekik yükleme öncesi ve yükleme sonrası gurupların ölçümdeğerlerinin zamana bağlı olarak karşılaştırma sonuçlarına göre MDA veTAC ölçüm değerlerinde önemli artışlar, RSH'da düşüşler tespit edilmiştir.Guruplar arasında yapılan karşılaştırmada yükleme öncesi anlamlı birsonuç tespit edilmez iken, yükleme sonrasında deney gurubu lehineMDA'da anlamlı düşüşler,TAC'da anlamlı artışlar tespit edilmiştir.Sonuç olarak yapılan çalışmada da kekik yüklemesi sonrasıdeney gurubunda MDA değerlerinde düşüşe, TAC'nin bazal seviyesindeanlamlı artışa sebep olmuştur. Ancak nonenzimatik antioksidan yapılarıtemsil eden RSH değerinde kekik yüklemesinin herhangi bir etkisiolmadığı tespit edilmiştir.
dc.description.abstractThe intensive acute exercises results in too much oxygenconsumption and hence produce excessive free radicals and damage oftissues. İn this study, to investigate the effects of thyme tea on free radicalformation and antioxidan system 18 elit volunteer wrestlers are joined thestudy.The wrestlers were randomly divited into two groups to fromexperiment and control groups.The subjects wrested five times during the study periodaccording to F.İ.L.A rules. The measurement are performed before andafter the thyme tea loading. Study groups drunk thyme tea three times aday in 35 day period before loading after first measurement.The total antioxidant capacity (TAC), malondialdehyde (MDA), totalsulphydryls group (RSH) levels were determined in blood samples whichwere taken before match (Mön), immediately after the mach (Mson), 24 hour(M24), and 48 hours(M48) after the match.Measurement results are showed that there are sıgnificantincrease in MDA and TAC values and significant drop in RSH values afterthyme tea loading.İn comparison between experiment and control group is notexhibited any meaningful result before thyme tea loading, however afterthyme tea loading a meaningful incrase absenced TAC values and dropsin MDA values in experiment groups.The experimental measurement and analysis performed inthis study conclude that thyme tea loading definetely has positive effectson wrestlers MDA and TCA values but no significant change is found onRSH values.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSportr_TR
dc.subjectSportsen_US
dc.titleElit güreşçilerde kekik çayı yüklemesinin serbest radikal formasyonu ve antioksidan sisteme etkisi
dc.title.alternativeEffects of Thyme Tea Supplement on Free Radicals Formation and Antioxidant System of Elite Wrestlers.
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBeden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid339070
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid225558
dc.description.pages117
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess