Show simple item record

dc.contributor.advisorSultan, Mahmut Nedim
dc.contributor.authorŞimşek, Merih
dc.date.accessioned2020-12-29T07:58:43Z
dc.date.available2020-12-29T07:58:43Z
dc.date.submitted2011
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/352408
dc.description.abstractBu çalışmada P.eurycarpa'dan soyutlanan farklı özütlerin ve bazı vitaminlerin M.tuberculosis üreme hızı üzerine etkileri incelenmiştir. P.eurycarpa meyva ve kabuğundaki lipidler soxhlet cihazı ile ekstrakte edilmiş ve gaz kromatografisi-kütle spektrometrisi ile analizleri yapılmıştır. Meyva ve kabuğun % 50'den fazlasının lipitlerden oluştuğu anlaşılmıştır. gaz kromatografisi-kütle spektrometrisi yöntemi ile kabuk ve meyvada 9 yağ asidi bulunmuştur. En çok saptanan yağ asitleri oleik asit, palmitik asit, ve linolenoik asit olmuştur.Löwenstein Jensen ve Middle Brook Agara meyva ve kabuktan soyutlanan su ile çözünen özütler, lipidler, A,D,E,K vitaminleri ayrıca gaz kromatografisi-kütle spektrometrisi yöntemi ile lipitlerde belirlenen yağ asitleri ayrı ayrı ve birlikte konularak 40 M.tuberculosis suşunun üreme hızına etkileri incelenmiştir.LJ besiyerinde 40 suşun ortalama üreme zamanı 15.9 gün, suda çözünen meyva kabuk özütü varlığında 9.8, meyva özütünde 10.4 ve meyva ve kabuk özütleri varlığında 9.8 gün olarak bulunmuştur. Aynı değerler MBA besiyerinde 12.3, 7.6, 8.5 ve 7.8 gün olarak belirlenmiş ve iki besiyerindede bu özütlerin bakteri üremesini istatitistiksel açıdan anlamlı düzeylerde hızlandırdığı görülmüştür.Diğer yağ asitlerinin, ayrıca A,D,E ve K vitaminlerinin tek tek ve karışımlarının üreme hızına değişik oranlarda olumlu yada olumsuz etki yaptıkları ancak tatmin edici bir zaman kazancı sağlamadıkları görülmüştür.Sonuç olarak P.eurycarpa meyva ve meyva kabuğunun suda çözünmüş özütlerinin M.tuberculosis üreme zamanını en az üçte bir oranında kısalttığı bulunmuştur. Bu özütlerin içindeki etkili maddelerin araştırılması ve besiyerlerine eklenmesinin M. tuberculosis üreme zamanını kısaltacağı, tüberkülozun daha erken tanımlanmasını ve spesifik tedavisine daha hızlı başlanmasını sağlayacağı sonucuna varılmıştır.
dc.description.abstractIn this study various the extracts obtained from P.eurycarpa and certain vitamins on the growth time of M.tuberculosis have been analysed.The lipids of P.eurycarpa have been extracted with a soxhlet device and the composition of the fatty acids in the extracted lipid substance was analysed with gas chromatography ? mass spectrometry techniques.The lipids and the water soluble extracts obtained from the nuts and its shells of P.eurycarpa, the vitamins A, D, E and K and also the fatty acids that were found in these lipids determined by gas chromatography ? mass spectrometry techniques were added to Löwenstein Jensen and Middle Brook Agar media.We observed that the average growth time of the 40 strains in the LJ media in the presence of the nut shell soluble water extracts was 9.8 days, in the presence of the nut extracts 10.4 days, and in the presence of the combination of the nut and shell extracts 9.8 days. The average growth time of the 40 strains in the LJ media without any of these additives was 15.9 days. The same values have been detected in MBA medium. We found that all of water soluble extracts accelerated the growth of the mycobacteria in a satistically significant manner in both media.The extracts of P.eurycarpa shortened the growth time of M. tuberculosis at least by a third. It has been concluded that, if these extracts will add to the media used for the cultivation of M. tuberculosis will accelarate the growth of these bacteria.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleMycobacterıum tuberculosis`in üreme hızına Pistacia eurycarpa`dan elde edilen değişik özütlerin ve bazı vitaminleriin etkisinin incelenmesi
dc.title.alternativeThe investigation of the effects of various extracts obtained from pistacia eurycarpa nuts and certain vitamins on the growth time of Mycobacterıum tuberculosis.
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmBrearing season
dc.subject.ytmProduction rate
dc.subject.ytmMycobacterium tuberculosis
dc.subject.ytmMycoplasma infections
dc.subject.ytmPistacia eurycarpa
dc.subject.ytmVitamins
dc.subject.ytmCulture techniques
dc.subject.ytmMycobacterium
dc.identifier.yokid413770
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid288755
dc.description.pages145
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess