Show simple item record

dc.contributor.advisorRota, Saliha Seyyal
dc.contributor.authorÖzgen Özgacar, Selda
dc.date.accessioned2020-12-29T07:56:13Z
dc.date.available2020-12-29T07:56:13Z
dc.date.submitted2013
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/351662
dc.description.abstractBu çalışmada, Türkiye kökenli çiğ sütten izole edilen, nisin üreticisi Lactococcus lactis LL 27 suşunun moleküler yöntemler kullanılarak tanımlanması ayrıca suşun üretmiş olduğu nisinin lipozomlanarak antimikrobiyal aktivitesinin incelenmesi amaçlanmıştır. 16 S rDNA yöntemi ile suşun genetik karakterizasyonu, plazmid ve protein profilleri tanımlanmıştır. Suşun sahip olduğu nisin üretim yeteneği kullanılarak iyon değişimi kromatografisi ile nisin elde edilmiştir. Elde edilen nisinin çeşitli lipozomal formülasyonları hazırlanarak bunların bazı gram pozitif, gram negatif ve Candida türlerine karşı antimikrobiyal etkisi BioTimer yöntemi ile araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, nisinin lipozomal formülasyonları, Gram pozitif bakterilere düşük konsantrasyonlarda, Gram negatif bakterilere yüksek konsantrasyonlarda etki göstermiştir. Candida albicans? a karşı ise herhangi bir konsantrasyonda etki göstermemiştir.
dc.description.abstractIn this study, nisin producer Lactococcus lactis LL 27 strain, originating from raw milk isolated in Turkey, were characterized by molecular techniques and also aimed to evaluate the antimicrobial activity of liposome encapsulated nisin produced by the bacteria.Genetic characterization of strain was defined by 16 S rDNA method, plasmids and protein profiles. Nisin was obtained by ion exchange chromatography. Different nisin loaded liposome formulations were prepared and its antimicrobial effect against some Gram positive bacteria, Gram negative bacteria and some Candida species were investigated by BioTimer assay.According to the results, liposomal formulations of nisin has antimicrobial activity against to the Gram positive bacteria at low concentrations. Besides this nisin formulations has antimicrobial activity against to Gram negative bacteria at high concentrations. Liposomal formulations of nisin has no activity against to Candida albicans at any concentration.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleLactococcus lactis`ten izole edilen nisinin farklı lipozomal formülasyonlarının antimikrobiyal etkisinin incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigating the antimicrobial effect of different liposomal formulations of nisin isolated from Lactococcus lactis
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentMikrobiyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmNisin
dc.subject.ytmLactococcus lactis
dc.subject.ytmLiposomes
dc.subject.ytmAnti infective agents
dc.subject.ytmChromatography
dc.identifier.yokid10002673
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid339595
dc.description.pages167
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess