Lactococcus lactis`ten izole edilen nisinin farklı lipozomal formülasyonlarının antimikrobiyal etkisinin incelenmesi
dc.contributor.advisor | Rota, Saliha Seyyal | |
dc.contributor.author | Özgen Özgacar, Selda | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T07:56:13Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T07:56:13Z | |
dc.date.submitted | 2013 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/351662 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, Türkiye kökenli çiğ sütten izole edilen, nisin üreticisi Lactococcus lactis LL 27 suşunun moleküler yöntemler kullanılarak tanımlanması ayrıca suşun üretmiş olduğu nisinin lipozomlanarak antimikrobiyal aktivitesinin incelenmesi amaçlanmıştır. 16 S rDNA yöntemi ile suşun genetik karakterizasyonu, plazmid ve protein profilleri tanımlanmıştır. Suşun sahip olduğu nisin üretim yeteneği kullanılarak iyon değişimi kromatografisi ile nisin elde edilmiştir. Elde edilen nisinin çeşitli lipozomal formülasyonları hazırlanarak bunların bazı gram pozitif, gram negatif ve Candida türlerine karşı antimikrobiyal etkisi BioTimer yöntemi ile araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, nisinin lipozomal formülasyonları, Gram pozitif bakterilere düşük konsantrasyonlarda, Gram negatif bakterilere yüksek konsantrasyonlarda etki göstermiştir. Candida albicans? a karşı ise herhangi bir konsantrasyonda etki göstermemiştir. | |
dc.description.abstract | In this study, nisin producer Lactococcus lactis LL 27 strain, originating from raw milk isolated in Turkey, were characterized by molecular techniques and also aimed to evaluate the antimicrobial activity of liposome encapsulated nisin produced by the bacteria.Genetic characterization of strain was defined by 16 S rDNA method, plasmids and protein profiles. Nisin was obtained by ion exchange chromatography. Different nisin loaded liposome formulations were prepared and its antimicrobial effect against some Gram positive bacteria, Gram negative bacteria and some Candida species were investigated by BioTimer assay.According to the results, liposomal formulations of nisin has antimicrobial activity against to the Gram positive bacteria at low concentrations. Besides this nisin formulations has antimicrobial activity against to Gram negative bacteria at high concentrations. Liposomal formulations of nisin has no activity against to Candida albicans at any concentration. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Mikrobiyoloji | tr_TR |
dc.subject | Microbiology | en_US |
dc.title | Lactococcus lactis`ten izole edilen nisinin farklı lipozomal formülasyonlarının antimikrobiyal etkisinin incelenmesi | |
dc.title.alternative | Investigating the antimicrobial effect of different liposomal formulations of nisin isolated from Lactococcus lactis | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Mikrobiyoloji Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Nisin | |
dc.subject.ytm | Lactococcus lactis | |
dc.subject.ytm | Liposomes | |
dc.subject.ytm | Anti infective agents | |
dc.subject.ytm | Chromatography | |
dc.identifier.yokid | 10002673 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GAZİ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 339595 | |
dc.description.pages | 167 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |