Show simple item record

dc.contributor.advisorDeliorman Orhan, Didem
dc.contributor.authorSulak, Ergun Murat
dc.date.accessioned2020-12-29T07:44:57Z
dc.date.available2020-12-29T07:44:57Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-12-11
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/348833
dc.description.abstractBu çalışmada, eczanelerde, aktarlarda, yöresel ürün dükkânları, doğal ve organik ürün satan dükkânlarda sağlığa faydalı iddiaları ile satılan ve pek çok firma tarafından üretilen keçiboynuzu özü veya pekmez örneklerinin antimikrobiyal, antifungal ve antioksidan aktiviteleri çalışılmıştır. Örneklerin kimyasal içerikleri total fenol miktar tayini yöntemi ve Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi tekniği ile tespit edilmiştir. Çalışmanın sonuçları, test edilen 10 örneğin güçlü antimikrobiyal ve antifungal etkiler göstermediğini, bunun yanında total antioksidan kapasitelerinin yüksek olduğunu göstermiştir. Kalitatif ve kantitatif analizler ise tüm örneklerin total fenol içeriklerinin yüksek olmadığını, gallik asit, vanilik asit ve rutin içerdiğini göstermiştir. Sonuç olarak, keçiboynuzu özü ve pekmezlerinin özellikle solunum yolu enfeksiyonlarından korunma gibi sağlık iddialarının temelinde kuvvetli bir antimikrobiyal aktivite göstermediği ama tespit edilen total antioksidan aktivitenin bu etkiden sorumlu olabileceği söylenebilir.
dc.description.abstractIn this study, antimicrobial, antifungal and antioxidant activities of carob extract or molasses samples, which are sold by pharmacies, aktars, local product stores, natural and organic product stores with the claims of beneficial to health and produced by many companies, were studied. The chemical content of the samples were determined by total phenol quantification method and High Performance Liquid Chromatography technique. The results of the study showed that the 10 samples tested did not show strong antimicrobial and antifungal effects, but their total antioxidant capacity was high. Qualitative and quantitative analyzes showed that the total phenol contents of all samples were not high, they contain gallic acid, vanillic acid and rutin. As a result, it can be said that carob extract or molasses do not have strong antimicrobial activity on the basis of health claims such as protection from respiratory infections, but total antioxidant activity may be responsible for this effect.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEczacılık ve Farmakolojitr_TR
dc.subjectPharmacy and Pharmacologyen_US
dc.titleSağlığa faydalı iddiaları ile satılan harnup pekmezlerinin antimikrobiyal ve antioksidan aktivitelerinin değerlendirilmesi
dc.title.alternativeEvaluation of antimicrobial and antioxidant effects of harnup molasses sold with health claims
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-12-11
dc.contributor.departmentFarmakognozi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmAntioxidants
dc.subject.ytmAntimicrobial agents
dc.subject.ytmCeratonia siliqua
dc.subject.ytmCarob molasses
dc.identifier.yokid10309485
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid604497
dc.description.pages93
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess