Otellerde yönetim muhasebesi uygulamaları: Maliyet-hacim-kâr analizleri üzerine bir uygulama
dc.contributor.advisor | Akmeşe, Halil | |
dc.contributor.author | Kaya, Serpil | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T07:38:37Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T07:38:37Z | |
dc.date.submitted | 2017 | |
dc.date.issued | 2020-08-21 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/346977 | |
dc.description.abstract | Maliyet-hacim-kâr analizleri yönetim muhasebesinin önemli bir aracıdır. Tahmini sonuçları belirlemek için kullanılmakta olan bu analiz bir işletmenin satış fiyatları, maliyetleri ve satış hacmi arasındaki ilişkilerin kârlılık üzerindeki etkilerini incelemektedir.Bir işletmenin maliyet-hacim-kâr analizlerinin yapılabilmesi için öncelikle maliyetlerinin bilinmesi gerekmektedir. Bu analiz, kâr elde etmek amacıyla kurulan otel işletmeleri için de çeşitli kolaylıklar sağlamaktadır. Otel yöneticileri, maliyet-hacim-kâr analizleri yardımıyla gelirler ile giderlerin hangi seviyede eşitleneceğini ve kâra geçeceğini hesaplayabilirler. Bu nedenle maliyet-hacim-kâr analizleri geleceğe ışık tutan, belirsizlikleri ortadan kaldıran ve sonuçların doğru bir şekilde değerlendirilmesini sağlayan bir analizdir. Maliyet-hacim-kâr analizlerinin hizmet işletmelerinde (konaklama işletmeleri) uygulanabilirliğini incelemek amacıyla böyle bir çalışma yapılmıştır.Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde yönetim, yönetim muhasebesi uygulamaları ve konaklama işletmelerine değinilmiştir. İkinci bölümde maliyet-hacim-kâr analizlerine ve hizmet sektöründe maliyet-hacim-kâr analizi ile ilgili yapılmış çalışmalara değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise uygulama otelinin odalar bölümü ve yiyecek-içecek bölümü maliyetleri kategorize edilerek maliyet-hacim-kâr analizlerinden başa-baş noktası analizi kullanılarak hesaplamalar yapılmıştır.Anahtar Kelimeler: Otel, Yönetim Muhasebesi, Maliyet-Hacim-Kâr Analizleri | |
dc.description.abstract | Cost-volume-profit analysis is an important tool in management accounting. This analysis, which is used to determine estimated results, examines the effects of an operator's profitability on the relationship between sales prices, costs and sales volume.Cost-volume-profit analysis of an enterprise can be done before the costs need to be known. This analysis also provides a variety of facilities for the establishment of profitable hotels. Hotel managers can calculate the income and expenses to be equalized and accumulated at the same level with the help of cost-volume-profit analysis. Therefore, cost-volume-profit analysis provides the future, removes uncertainties, and ensures that the results are accurately assessed. In order to examine the applicability of the cost-volume-profit analysis of the services business (accommodation businesses) it was conducted such a study.This study consists of three parts. In the first part, management, management accounting practices and accommodation enterprises are mentioned. In the second part, cost-volume-profit analysis and cost-volume-profit analysis in the service sector are mentioned. In the third part, the costs of the hotel rooms and food and beverage department were categorized and cost-volume-profit analysis were calculated using break-even point analysis.Key Words: Hotel, Management Accounting, Cost-Volume-Profit Analysis | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Turizm | tr_TR |
dc.subject | Tourism | en_US |
dc.subject | İşletme | tr_TR |
dc.subject | Business Administration | en_US |
dc.title | Otellerde yönetim muhasebesi uygulamaları: Maliyet-hacim-kâr analizleri üzerine bir uygulama | |
dc.title.alternative | Management accounting applications in hotels : An application on cost - volume -profit analysis | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-08-21 | |
dc.contributor.department | Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Management accounting | |
dc.subject.ytm | Cost | |
dc.subject.ytm | Tourism businesses | |
dc.subject.ytm | Accounting | |
dc.subject.ytm | Accountin applications | |
dc.subject.ytm | Cost-effectiveness analysis | |
dc.subject.ytm | Volumetric analysis | |
dc.subject.ytm | Profit analysis | |
dc.subject.ytm | Hotels | |
dc.identifier.yokid | 10162039 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 477192 | |
dc.description.pages | 124 | |
dc.publisher.discipline | Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı |