Evaluation of antioxidant potentials of some fruits and other plant organs widely consumed in Turkey
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Oksidatif stres aerobik canlılar için kaçınılmaz bir sonuçtur. Biyolojik sistemler üzerinde hasara yol açması muhtemel reaktif oksijen türlerinin oluşmasına sebep olur. Bu durumun aralarında diyabet, kanser ve kalp?damar rahatsızlıklarının da aralarında bulunduğu bir çok hastalığın kökeninde bulunduğu bilinmektedir. Vücudun oksidatif strese karşı antioksidan savunma kapasitesini artırmak için antioksidan bakımından zengin gıdaların tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bu sebeple ülkemizde meyveleri sıkça tüketilen üç bitkinin, Cornus mas L., Diospyros kaki L. ve Laurocerasus officinalis Roem., in vitro ve in vivo antioksidan kapasitelerini araştırıldı. Bunun yanında diyabet ile oksidatifstres arasındaki ilişki bilindiğinden, ülkemizde halk arasında şeker hastalığına karşı kullanılan C. mas yapraklarının artan oksidatif strese karşı etkisiincelenmiştir. In vitro tarama testleri tüm bitki materyallerinden hazırlanan %80metanol ekstrelerinin yüksek serbest radikal süpürücü etki ve metal bağlayıcıetkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Sağlıklı hayvanlar üzerinde yapılan invivo çalışmalar ise hayvanlardan alınan karaciğer örneklerinde antioksidankapasitenin arttığını ancak antioksidan enzim aktivitesinde ya da lipitperoksidasyonunda herhangi bir değişikliğe yol açmadığı gözlenmiştir. CCl4 ileindüklenmiş oksidatif hasar üzerinde yapılmış çalışmalarda C. masyapraklarının azalmış antioksidan enzim aktivitesini düzelttiği, lipitperoksidasyon seviyesini azalttığı, aynı zamanda toplam kan ve karaciğerörneklerinde antioksidan kapasiteyi arttırdığı gözlenmiştir. Aktivite ileyönlendirilmiş fraksiyonlama çalışmaları sonucunda antioksidan etkisi iyi bilinenbir bileşik olan gallik asit elde edilmiştir. Oxidative stress is an inevitable consequence for aerobic organisms. Itgenerates the production of reactive oxygen species which may causedetrimental effects to biological systems. It is known for playing a crucial role inthe etiology of several diseases including diabetes, cancer and cardiovasculardisorders. To increase the body?s antioxidant potential for fighting againstoxidative stress, it has been recommended that individuals increase their intakeof dietary antioxidants. Regular consumption of fruits and vegetables containingnatural antioxidants is associated with reducing the risk of various diseases.Hence, we chose three edible fruits consumed widely in Turkey: Cornus mas L.,Diospyros kaki L. and Laurocerasus officinalis Roem. to evaluate theirantioxidant capacity both in vitro and in vivo. We also studied the antioxidanteffects of the leaves of C. mas under increased oxidative stress conditions,since they are traditionally used against diabetes, and oxidative stress is clearlyattributed to diabetes. In vitro screening tests indicated that 80% methanolicextracts of all studied plants have high antioxidant activity in terms of freeradical scavenging and metal reducing activity. In vivo antioxidant studies onhealthy rats demonstrated that the antioxidant capacity of liver homogenateswere increased, although no changes were observed in the activities ofantioxidant enzymes SOD, CAT and GSH-Px or in the level of lipid peroxidation.Studies on CCl4?induced oxidative damage also showed that 80% methanolicextract of C. mas leaves restored the activities of antioxidant enzymes, loweredthe level of lipid peroxidation and elevated the total antioxidant capacities ofboth total blood and liver homogenates of the animals. Further activity guidedfractionation studies led to the isolation of gallic acid, a well known antioxidant.
Collections