Determination of overweight and obese individual`s metabolic syndrome risk levels and comparison of eating habits who admitted to a special hospital diet
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Konu : Özel Bir Hastanenin Diyet Polikliniğine Başvuran Kilolu ve Obez Bireylerin Metabolik Sendrom Risk Düzeylerinin Belirlenmesi ve Riskli Bireylerin Beslenme Alışkanlıklarının KarşılaştırılmasıAmaç : Metabolik sendrom genetik veya çevresel etkenlerle ortaya çıkan birden fazla kardiyovasküler faktörün oluşturduğu bir hastalık grubudur. Dünya üzerinde görülme sıklığı son yıllarda oldukça artmış olan mortalite ve morbiditeyi arttırıcı etkisi bulunan önemli bir hastalıktır. Çalışmada, erişkinler arasındaki metabolik sendrom risk düzeyleri ve beslenme alışkanlıklarının incelenmesi amaçlandı. Yöntem : Çalışmaya 18 yaş ve üzerinde 70 birey alındı. Çalışmaya Aralık 2014 ile Mart 2015 arasında özel bir hastanenin polikliniğine başvuran 35 obez ve kilolu kadın ile 35 obez ve kilolu erkek katıldı. Datalar kişisel bilgiler formu, metabolik sendrom araştırma formu ve besin tüketim sıklığı anketiyle toplandı. Bulgular : Çalışmanın sonucuna göre metabolik sendrom risk düzeyinin yaş ve kilo ile arttıkça arttığı boy uzadıkça azaldığı görülmüştür. Fiziksel aktivitenin sıklığının ölçülmesindense hacminin değerlendirilmesi gerektiği, öğün aralarında yapılan atıştırmalıkların metabolik sendrom risk düzeyi arttırabileceği görülmüştür. Yüksek glisemik indekse sahip gıdalar, endüstriyel gıdalar ve az yağlı süt ürünleri, kuru meyve ve kurubaklagiller metabolik sendrom risk düzeyleri ile ilişkili bulunmuştur. Sonuç : Medikal diyet tedavisi metabolik sendromu etkileyen kronik hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde önemlidir. Beslenme alışkanlıkları ve metabolik sendrom risk düzeyleri prospektif çalışmalarla daha detaylı incelenmelidir. Anahtar kelimeler : Metabolik sendrom, Beslenme alışkanlıkları, Obezite, Kronik hastalık, İnsülin direnci Subject : The Risk Levels of Metabolic Syndrome and Dietary Patterns Among Obese and Overweight Patients at Nutrition and Diet Clinic in a Private Hospital Purpose : Metabolic syndrome is a disease consist of multiple cardiovascular disease that arise from genetic and environmental factors. The prevelance of metabolic syndrome in the world increased significantly in recent years. It affects mortality and morbidity. The study was conducted to investigate the metabolic syndrome risk levels and eating habits among individuals.Method : : The sample of this cross sectional study consists of 70 adults above 18 years old (35 males and 35 females) who are being admitted to nutrition and diet clinic in private hospital between December 2014 and March 2015 and who are willing to participate in the research. The data were gathered using `Personal Information Questionnaire`, `Food Frequency Consumption Questionnaire` and `Metabolic Syndrome Research Form`.Findings : According to the results of the study, the level of metabolic syndrome risk increases with increasing age and weight and decreases with increasing height. The volume of physical activity should be evaluated instead of frequency. Results show that snacks between meals may increase the risk level of metabolic syndrome. Foods with high glycemic index, industrial foods, legumes and dry fruits and low-fat dairy products was associated with metabolic syndrome risk levels.Results : Medical dietary treatment is important to prevent chronic diseases which affect metabolic syndrome. Eating habits and metabolic syndrome risk levels should be examined more detailed in prospective studies.Keywords : Metabolic syndrome, Eating habits, Obesity, Chronic diseases, Insulin resistance
Collections