Food habits of individuals applying to nutrition and diet policlinic of a private hospital located in İstanbul and relation of chewing number with body mass index
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmaya, Ocak 2016 ile Nisan 2016 tarihleri arasında, Üsküdar Özel Yunus Emre Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Polikliniği'ne başvuran, 18 yaşından büyük, herhangi bir sağlık problemi olmayan 98 birey katılmıştır. Çalışmada hızlı yemenin obezite ve beden kütle indeksi ile ilişkisi araştırılmış, vücut ağırlığı, boy uzunluğu, bel çevresi, kalça çevresi ölçümü antropometrik ölçüm tekniklerine uygun yapılmıştır. Sosyo-demografik veri formu yüz yüze anket yöntemiyle uygulanmıştır. Çalışmada gönüllülük esas alınmış, ankete katılan hastalara gönüllü onam formu imzalatılmıştır.Katılımcıların %83'ü kadın, %17 si erkektir. Bu katılımcıların BKİ (Beden kütle endeksi) değerleri incelendiğinde; % 17'sinin normal (18,5-24,99 arası), %37'sinin fazla kilolu/hafif şişman (25-29,99), %46'sının ise obez (30 ve üzeri) olduğu görülmektedir. Kişilerin hızlı yemek yemeleri ile obezite arasındaki ilişki durumu değerlendirildiğinde; p-olasılık değeri p=0,017<0,05 olduğundan, hızlı yemek yeme ile obezite arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bu sonuca göre, obez olan kişilerin daha hızlı yemek yediği görülmektedir. Obeziteyi etkileyen ve obeziteye sebep olan, hareketsizlik, aşırı abur cubur tüketimi, televizyon karşısında yemek yemek gibi birçok alışkanlık olduğu gözlenmiştir. Kişilerin kilo almasına sebep olan birçok faktör bulunmaktadır. Hızlı yemek yemek ve az çiğnemek bunlardan biridir. Obeziteyi önlemek için obeziteye sebep olan alışkanlıklar tespit edilmeli ve bu faktörlerin değiştirilmesi üzerinde durulmalıdır.Anahtar Kelimeler: Obezite, hızlı yemek yeme, beslenme alışkanlıkları, BKİ, sağlıklı beslenme 98 individuals who applied to Üsküdar Private Yunus Emre Hospital Nutrition and Dietetics Policlinic between January 2016 and April 2016, are older than 18 and have no health problem, participated into this study. In the study, correlation of fast eating with obesity and body mass index was investigated, body weight, tall stature, waist circumference, hip circumference were measured according to anthropometric measurement techniques. Socio-demographical data form was applied with face-to-face questionnaire method. It was based on volunteerism in the study, patients participated into the questionnaire signed voluntary consent form. 83% of participants are women, 17% are men. When BMI (Body mass index) values of participants are examined; it is seen that 17% are normal (between 18,5-24,99), 37% are overweight/mild fat (25-29,99), 46% are obese (30 and older). When correlation between fast eating habits of individuals and obesity is examined; a significant correlation is found between fast eating and obesity since p-probability value is p=0,017<0,05. According to this result, it is seen that obese individuals eat faster. It is observed that there are many habits affecting obesity and leading to obesity such as immobility, eating excessive junk food, eating in front of television. There are many factors leading to gaining weight. Fast eating and little chewing are two of these. Habits leading to obesity should be determined in order to prevent obesity and changing these factors should be emphasized. Key words: Obesity, fast eating, food habits, BMI, healthy eating.
Collections