The relations between sleep patterns, night eating habits, and body mass index of the students of the department of nutrition and dietetics
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Obezite dünya çapında ciddi hastalıklara yakalanmaya yol açabilecek bir tehdit unsuru olarak değerlendirilmektedir. Azalmış fiziksel aktivite, yemeye hazır, yüksek kalorili besinlerin sıkça tüketilmesi gibi faktörler obezite riskini arttırmaktadır. Uyku alışkanlıkları ve geç saatlerde yemek yeme alışkanlıkları da birçok yaş grubunda obezite riskini arttıran faktörler arasında yer almaktadır. Bu çalışma, diğer yaş gruplarına kıyasla daha az değerlendirilmeye alınan, genç yetişkin grubuna dâhil olan, üniversite öğrencilerinin uyku alışkanlıklarının ve geç saatte yemek yeme alışkanlıklarının, BKİ, bel çevresi ve yağ kütlesi ölçümlerinin üzerindeki etkilerinin saptanması amacıyla yapılmıştır. Çalışma sürecinde katılımcıların BKİ ve yağ kütleleri vücut analiz cihazıyla, bel çevreleri de mezura yardımıyla ölçülmüştür. Katılımcılara; uyku alışkanlıklarını, yeme davranışlarını, konaklama imkânlarını ve egzersiz alışkanlıklarını sorgulayan bir anket uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; 18-24 yaş aralığında bulunan üniversite öğrencilerinin uyku alışkanlıkları ve geç saatlerde uyanık kaldıkları sürece tükettikleri besinler arasında cips tüketimi ve hafta sonu şarap tüketimi haricinde anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Araştırma koşullar dolayısıyla yalnızca kız öğrenciler arasında gerçekleştirilmiştir. Parametreler arasında anlamlı bir sonuç çıkmaması, katılımcıların neredeyse tamamının fazla kilolu veya obez olmamasıyla, yalnızca kız öğrencilerle gerçekleştirilen bir çalışma olmasıyla ve uygulanan grubun besin tüketim tercihlerinin ve uyku alışkanlıklarının obezite için bir risk faktörü olarak değerlendirilmemesiyle ilişkilendirilmiştir. İleride yapılacak benzer çalışmalar, her iki cinsiyeti de ele alarak daha büyük bir kitle üzerinde uygulanırsa farklı sonuçların ortaya çıkabileceği ön görülmektedir. Obesity regarded as a threat that can lead to serious diseases worldwide. Factors such as decreased physical activity, frequent consumption of ready to eat and high calorie foods increase the risk of obesity. Sleeping habits and late eating habits are among the factors that increase the risk of obesity in many age groups. This study was conducted to determine the effects of college students' sleeping habits and late eating habits, BMI, waist circumference, and fat mass measurements, which are included in the young adult group, which are less studied in than other age groups.During the study period, participants' BMI and fat masses were measured with a body analyzer and their waist circumference was measured with the meter. A questionnaire was used to question sleeping habits, eating behaviors, accommodation opportunities and exercise habits of participants.According to the results obtained, no significant relationship was found between university students in the age range of 18-24, for their sleeping habits and consumption of foods consumed in the process of being awake late at night, except consumption of chips and wine at the weekend. Due to the circumstances of the research, only girl students were involved. The non-significant differences in parameters were associated with the fact that almost all of the participants were not overweight or obese, the study only conducted by female students, and the group have no bad eating or sleeping habits to cause obesity.It is anticipated that similar studies to be conducted in the future may lead to different outcomes if applied to a larger population, taking both sexes into account.
Collections