Ağız patojenlerine etkili olabilecek bazı uçucu yağların antimikrobiyal aktivitelerinin değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın amacı, halk arasında ağız içi problemlerin tedavisinde kullanılan bitkilerden S.officinalis (adaçayı) ve C. ceylanicum (tarçın) uçucu yağlarının ağız patojenlerine etkinliğiniaraştırmaktır. Bu çalışma İstanbul Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Temel Tıp BilimleriAnabilim Dalı, Mikrobiyoloji Laboratuvarı ile Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi,Farmakognozi Anabilim Dalı, Fitoterapi Laboratuvarında gerçekleştirildi. Çalışmada kullanılanuçucu yağlar ISO standartlarında kaliteleri belirli ticari firmalardan elde edildi. Salvia officinalis veCinnamomum ceylanicum DMSO ile 64μl/ml olarak hazırlandı. Candida albicans ATCC 10231,Streptococcus mutans ATCC 25175 ve Lactobacillus casei ATCC 4646 suşları kullanıldı. S. mutansve L. casei Brain Heart Infusion (BHI) agarda %5-7 CO2'li ortamda, C. albicans SabouraudDekstrose (SD) agarda aerop ortamda 37ºC'de 24 h inkübe edildi. Uçucu yağların içeriğindekimaddelerin relatif yüzdeleri gaz kromatografisinden yararlanılarak belirlendi. Enjeksiyon portusıcaklığı 250°C olacak ve 300°C sıcaklıkta FID (Alev iyonlaşma dedektörü) tip detektör kullanıldı.Uçucu yağların kütle spektrumlarının alınmasında Agilent 5975 GC/MSD sistemi kullanıldı.Kolonlar 60°C 'de 10 dk, 4°C dk artışla 220°C'ye, 220°C'de 10 dk, 1°C dk artışla 240°C'ye ulaştı.Split Oranı 50:1, Elektron Enerjisi 70 eV ve Kütle Aralığı 35-450 m/z olarak kullanıldı.MBK(MFK)/MIK < 4 olan ürünler mikrobisid (bakterisid) etkili olarak değerlendirildi. S. mutanssuşunda, Salvia officinalis'den (%6,4) elde edilen MIK değeri 8 μg/ml ve MBK değeri 16 μg/mlolarak bulunurken, Cinnamomum ceylanicum'den (%6,4) elde edilen MIK değeri ve 2 μg/ml MBKdeğeri 4 μg/ml olarak saptandı. L. casei suşunda, Salvia officinalis'den (%6,4) elde edilen MIKdeğeri 4 μg/ml ve MBK değeri 16 μg/ml olarak saptanırken, Cinnamomum ceylanicum'den (%6,4)elde edilen MIK değeri 1 mg/ml ve MBK değeri 4 mg/ml olarak bulundu. Klorheksidin diglukonat(%0,2) kontrol maddesinde MIK değeri 0,002 ve MBK değeri 0,0016 olarak kaydedildi. C. albicanssuşunda, Salvia officinalis'den (%6,4) elde edilen MIK değeri 8 μg/ml ve MFK değeri 8 μg/mlolarak bulunurken, Cinnamomum ceylanicum'den (%6,4) elde edilen MIK değeri 1,25 μg/ml veMFK değeri 1,25 μg/ml olarak tespit edildi. Klorheksidin diglukonat (%0,2) kontrol maddesindeMIK değeri 0,006 ve MFK değeri 0,006 olarak saptandı. Sonuç olarak, S. officinalis (adaçayı) ve C.ceylanicum (tarçın) türlerine ait uçucu yağlarının ağız patojenleri üzerindeki etkileri in-vitro olarakdeğerlendirildi. S. officinalis, C. ceylanicum tüm test suşlarında antibakteriyel etkili olduğunugösterdi. The aim of this study is to investigate the efficacy of S. officinalis (sage) and C. ceylanicum(cinnamon) essential oils in oral pathogens for the treatment of intraoral problems among thepopulation. This study was performed at Istanbul University, Faculty of Dentistry, Department ofBasic Medical Sciences, Microbiology Laboratory and Anadolu University, Faculty of Pharmacy,Department of Pharmacognosy, Phytotheraphy Laboratory. Essential oils used in the study areobtained from certain commercial companies with ISO standards. Salvia officinalis andCinnamomum ceylanicum were prepared with DMSO at 64 μl/ml. Candida albicans ATCC 10231,Streptococcus mutans ATCC 25175 and Lactobacillus casei ATCC 4646 were used. S. mutans andL. casei Brain Heart Infusion (BHI) were incubated for 24 h at 37°C in 5-7% CO2 environment, C.albicans Sabouraud Dextrose (SD) agar aerobic medium. BHI agar and SD agar were grown by 100fold dilutions and counted in cfu/ml after 48 hours. Relative percentages of substances in volatileoils were determined using gas chromatography. Injection port temperature will be 250°C and FID(flame ionization detector) type detector is used at 300°C temperature. Agilent 5975 GC / MSDsystem was used to extract the mass spectra of essential oils. Columns reached 220°C at 60°C for 10min, 4°C increase, 240°C at 220°C for 10 min, 1°C increase. Split ratio is 50: 1, Electron energy is70 eV and Mass range is 35-450 m/z. Products with MBC (MFC) / MIC <4 have been evaluated aseffective on microbicide (bactericide). The MIC value of Salvia officinalis (6.4%) was found to be 8mg/ml and the MBC was found 16 mg/ml in the S. mutans strain, whereas the MIC value ofCinnamomum ceylanicum (6.4%) was found to be 2 mg/ml and MBC 4 mg/ml. Chlorhexidinedigluconate (0.2%) was found to have a MIC value of 0.001 and an MBC value of 0.008 in thecontrol group of S. mutans. The MIC value of Salvia officinalis was found 4 mg/ml and MBC 16mg/ml, where as the MIC value of Cinnamomum ceylanicum (6.4%) was found to be 1 mg/ml andMBC was found 4 mg /ml in the L.casei strain. Chlorhexidine digluconate (0.2%) was found to havea MIC value of 0.002 and an MBC value of 0.016 in the control. In addition, the MIC value ofSalvia officinalis (6.4%) was found to be 8 mg/ml at 8 mg/ml MBC in C. albicans strain while theMIC value obtained from Cinnamomum ceylanicum (6.4%) was found to be 1,25 mg/ml MBC valuewas determined to be 1.25 mg/ml. Chlorhexidine digluconate (0.2%) was found to have a MIC valueof 0.006 and an MBC value of 0.006 in the control. In conclusion, the effects of essential oils ofSalvia officinalis (sage) and Cinnamomum ceylanicum (cinnamon) species on oral pathogens wereevaluated in-vitro. S. officinalis, C. ceylanicum has shown inhibitory and bactericide / fungicidaleffects in all test strains.
Collections