Determination of aflatoxin levels and micrufungal flora in unpacked red pepper samples in istanbul province
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Besin kaynaklı hastalıklar, sürekli artış gösteren, önemli halk sağlığı sorunları arasındadır. Günümüzde, özellikle gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi, gelişmiş ülkelerde de besin kaynaklı hastalık vakaları görülebilmektedir. Mikotoksinler besin kaynaklı gıda zehirlenmeleri ve toksik etkileri nedeniyle uzun dönemde ölümcül olabilecek hastalıklara neden olmaktadır. Ayrıca oluşumları ve gelişimleri açısından depolama ve kurutma şartları son derece önemlidir. Depolama işlemi mikotoksin oluşumu açısından en kritik aşama olup, depolama sırasında ürünün kontamine olmaması için depolarda uygun bağıl nem ve sıcaklık koşulları kontrollü olarak sağlanmalıdır. Uygun şekilde ambalajlanmış ürünler, kuru ve serin ortamda depolanmalıdır. Açıkta satılan baharatların toplam mikotoksin değerleri belirlenerek ve gıda güvenliği yönünden değerlendirilmesi gerekmektedir. İşletmelerde üretim, paketleme, depolama, proseslerinde düzenleme yapılarak kontaminasyon sorunu için çözüm bulunması mümkün olabilmektedir. Ülkemizde Türk Gıda Kodeksi'nin 2013/12 sayılı Baharat Tebliği'nin 2. bölümünde mikotoksinler için maksimum limitler belirlenmiştir. Çalışmamızda 2018 yılında, 125 adet kırmızı pul biber örneği en az 100 gram olacak şekilde, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım aylarında periyodik olarak aynı satıcılardan toplanmış olup Enzym Linked Immuno Assay (ELISA) yöntemi ile aflatoksin varlığı açısından kantitatif olarak incelenmiştir. Sonuç olarak bu çalışmada incelenen kırmızı pul biber örneklerinin tamamında aflatoksine rastlanmıştır. Toplam örnek sayısının %56,8'inin (Yaz mevsimi: %50, Sonbahar mevsimi: %61,3) Türk Gıda Kodeksi'nde belirtilen limitlerin; >10 ppb üzerinde olduğu saptanmıştır. Bu konuda yapılmış birçok çalışma gibi bizim çalışmamızdaki örneklerin de aflatoksin ortalama üreme sayısının, belirtilen yasal limitlerin üzerinde olması (Yaz mevsiminde ortalama 16,7 ppb, Sonbahar mevsiminde ortalama 23 ppb) baharatlarla ilgili mikotoksin gelişimi açısından sanitasyon, kurutma, depolama aşamalarında önlemler almak gerektiğini destekler niteliktedir. Foodborne illnesses are among the major public health problems that are increasing continuously. Today, foodborne illnesses can be seen in developed countries, as well as in developing countries. Mycotoxins are causing long-term fatal diseases due to food poisoning from food and toxic effects. In addition, storage and drying conditions are extremely important in terms of their formation and development. Storage is the most critical stage for the formation of mycotoxins and the appropriate relative humidity and temperature conditions must be maintained during storage to ensure that the product is not contaminated during storing. Properly packaged products should be stored in a dry and cool place. It is necessary to determine the total mycotoxin values of the spices sold in the open and to evaluate them in terms of food safety. It is possible to find a solution for the contamination problem by arranging production, packaging, storage, processes in the enterprises. In our country, the maximum limits for mycotoxins have been determined in part 2 of the Turkish Food Codex, Spice Communiqué no 2013/12. In our study, 125 red pepper samples were collected periodically in July, August, September, October, November 2018 from same stores in at least 100 g bags and quantitatively examined by Enzym Linked Immuno Assay (ELISA) method in terms of aflatoxins. As a result, all of the red pepper samples examined in this study were found to contain aflatoxins. As a result, all of the red pepper samples examined in this study were found to contain aflatoxins. Of the total number of samples, 56.8% (Summer season: 50%, Autumn season: 61,3%) were above the limits stated in Turkish Food Codex (>10 ppb). As in many of the studies conducted in this topic, the number of aflatoxin averages exceeding the legal limits (average 16,7 ppb in summer and 23 ppb in autumn) in our study, supports the need to take precautions in the stages of sanitation, drying and storage in terms of mycotoxin development in spices.
Collections