Yeditepe Üniversitesi beslenme ve diyetetik bölümü 1. ve 4. sınıf öğrencilerinin eklenti şeker tüketiminin karşılaştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Üniversite öğrencilerinin gıda çevreleri yüksek enerjili, yağlı ve şekerli gıdalardan oluşmaktadır. Öğrencilerin gıda seçimlerinin ders yoğunluğu, sosyo-ekonomk faktörlerin yanı sıra bilinç ve eğitim seviyelerinden etkilenmektedir. Bu çalışmada Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik 1. ve 4. Sınıf öğrencilerinin eklenti şeker tüketimini kıyaslamaktadır. Çalışmaya Yeditepe Üniversitesi 1. Sınıf (n=89) ve 4. Sınıf (n=61) beslenme ve diyetetik bölümünde okuyan 150 öğrenci katılmıştır. 1.sınıf öğrencilerinin şeker tüketimi ile ilgili bilgi durumları ile BKİ değerleri arasındaki ilişki analizi değerlendirildiğinde; meşrubat ve asitli içecek (p:0,001; p≤0,05)., salata sosu (p:0,002; p≤0,05)., meyveli maden suyu ve soda (p:0,036; p≤0,05). tüketen öğrencilerin BKİ değerleri arasında farklılık görülmektedir. 4.sınıf öğrencilerinin şeker tüketimi ile ilgili bilgi durumları ile BKİ değerleri arasındaki ilişki analizi değerlendirildiğinde; öğrencilerin BKİ değerleri, çay/kahvelerine şeker ekleme sıklıkları arasında farklılık göstermemektedir (p:0,007; p≤0,05). 1. ve 4. Sınıf öğrencileri arasında eklenti şeker tüketimi ve sınıflandırılması ile ilgili bilinç ve eğitim farkı olacağı beklenirken, anlamlı bir fark olmadığı gözlemlenmiştir. Bunun muhtemel sebebi olarak ise bu bölümü tercih eden öğrencilerin beslenme bilimine olan ilgilerinin bölüm tercihlerini etkilediği düşünülmektedir.Anahtar Kelimeler: Eklenti Şeker, Şeker Tüketimi, Beslenme ve Diyetetik, Öğrenci The food environments of university students are made up of high-energy, high fat containing and sugary foods. Students' food choices are influenced by the intensity of the course, socio-economic factors, as well as levels of consciousness and education. In this study, the additive sugar consumption of Yeditepe University, Department of Nutrition and Dietetics' 1st and 4th Class Students were compared. 150 students registered to 1st Class (n=89) and 4th Class (n = 61) participated in the study. When the analysis of the relationship between the knowledge level of the 1st Class students about sugar consumption and the BMI values is evaluated; there is a difference between the BMI values of the students consuming soft drinks and acidic drinks (p: 0.001, p≤0.05), salad dressing (p: 0.002, p≤0.05), fruited mineral water and soda (p: 0,036; p≤0.05). When the analysis of the relationship between knowledge status of 4th class students on sugar consumption and BMI values is evaluated; the BMI values of the students do not differ between the frequencies of adding sugar to tea / coffee cups (p:0,007; p≤0,05). It was predicted that between 1st and 4th class students there would be a difference in consciousness and education about add-on sugar consumption and classification, but we could not find significant differences. It is thought that the likely reason for this is the students interested in nutrition science are mainly the ones who prefer this department for undergraduate education. Key words: Added Sugar, Sugar Consumption, Nutrition and Dietetic, Student
Collections