The comparasion of diet quality of 1. and 4. grade Nutrition and Dietetics Department students and another department students in Yeditepe University
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, Beslenme ve Diyetetik eğitiminin üniversite öğrencilerinin diyet kalitesine etkisini ölçmek amacıyla Beslenme ve Diyetetik Bölümü 1. (NAD-1) ve 4. (NAD-4) sınıf öğrencileri ile Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü 1. (PCG-1) ve 4. (PCG-4) sınıf öğrencileri arasında yürütülmüştür. Diyet kalitesini değerlendirmek için Sağlıklı Yeme İndeksi-2010 (SYİ) kullanılmıştır. Çalışmaya 19-30 yaşlarında 202 gönüllü üniversite öğrencisi katılmıştır. NAD-1 öğrencilerinin %50.8'i, NAD-4 öğrencilerinin %56.1'i geliştirilmesi gereken diyet kalitesine sahipken; PCG-1 öğrencilerinin %75.52i, PCG-4 öğrencilerinin %71.4'ü kötü diyet kalitesine sahip bulunmuştur. NAD-1 öğrencilerinin tam tahıllar, süt ürünleri ve sodyum komponent puanları PCG-1 öğrencilerinden daha fazla bulunmuştur. NAD-4 öğrencilerinin toplam meyve, tam meyve, koyu yeşil yapraklı sebze ve kurubaklagiller, tam tahıllar, süt ürünleri, toplam protein komponent puanları, PCG-4 öğrencilerinden fazla bulunmuştur. Öğrencilerin diyet kalitesinin Beden Kütle İndeksi değeri ve yaşadıkları yere göre değişmediği bulunmuştur. NAD öğrencilerinin diyet kalitesi, PCG öğrencilerinden daha iyi olmasına karşın, NAD-1 ve NAD-4 öğrencileri arasında diyet kalitesi açısından fark bulunmamıştır. Bu sonuçtan yola çıkarak Beslenme ve Diyetetik eğitiminin öğrencilerin diyet kalitesini etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır. Üniversite öğrencilerinin, üniversite hayatı boyunca edindiği yeni beslenme alışkanlıklarının yeterli ve dengeli beslenme sınırları içinde olması sağlanarak bireyi ve toplumu ortaya çıkabilecek hastalıklardan korumak mümkündür. Bunu sağlamak için öğrenciler için çeşitli uygulamalı eğitimler düzenlenmesi ve programlar oluşturulması faydalı olacaktır. This study was conducted to evaluate the effect of Nutrition and Dietetics education on the diet quality of university students in the Department of Nutrition and Dietetics 1. (NAD-1) and 4. (NAD-4) grade and Department of Psychological Counselling and Guidance 1. (PCG-1) and 4. (PCG-4) grade students. The Healthy Eating Index-2010 (HEI-2010) was used to assess diet quality. 202 volunteer university students participated in the study at the age of 19-30. While 50.8% of NAD-1 students and 56.1% of NAD-4 students had the needs to be improved diet qualities; 75.52% of the PCG-1 students and 71.4% of the PCG-4 students have poor diet qualities. NAD-1 students had more whole grains, dairy and sodium component scores than PCG-1 students. NAD-4 students were found to have more total fruit, whole fruit, greens and beans, whole grains, dairy and total protein component scores than PCG-4 students. It was found that the diet quality of the students did not change according to the Body Mass Index (BMI) value and the place where they live. Although the diet quality of NAD students was better than that of PCG students, there was no difference in diet quality between NAD-1 and NAD-4 students. From this result, it is reached that Nutrition and Dietetics education did not affect the diet quality of students. It is possible to protect the individual and society from diseases which can emerge by ensuring that, the new nutritional habits which acquired in university life of university students, are within adequate and balanced nutritional boundaries. In order to achieve this, it will be useful to organize various practical trainings and programs for the students.
Collections