Determinaton of opinions of students of a foundation university on plant and animal based nutrition
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde eğitim görmekte olan öğrencilerin bitkisel kaynaklı beslenmeye yeni kuşakların yaklaşımının belirlenmesi ve bunun sürdürülebilir gıdaya katkısının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde araştırmaya katılmayı kabul eden 18 ile 25 yaş aralığında olan 310 öğrenciye bilgi edinme amaçlı veri toplama formları veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırmaya katılanların sosyo-demografik özellikleri belirlenmiş, beslenme alışkanlıkları, hayvansal ve bitkisel kaynaklı ürünlerin tercihi değerlendirilmiş, tüketilen besinlerin doğaya zarar verip vermediği veriyorsa hangi besinlerin doğaya daha çok zarar vereceği tespit edilmiş ve doğayı korumak için beslenme tarzı değişikliğinin değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışmaya katılanların %97,7'sinin karışık beslenme tarzına sahip olduğu, % 63,'nün sağlık açısından faydalı beslenmende hayvansal ürünleri tercih ettiği belirtilmiştir. Katılımcıların %61tükettikleri besinlerin doğaya zarar vermediği düşünürken, %79,7'si doğaya daha fazla zarar veren besin türünü hayvansal besinler olarak belirtmiştir. Katılımcıların %66,5'i doğayı korumak için beslenme tarzı değişikliği yapabileklerini ifade etmişlerdir. Çalışmanın sonucunda doğayı korumak ve gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakabilmek için yeni kuşakların çoğunun beslenme tarzı değişikliğine gönüllü olabileceği görülmüştür. Bu sayının daha da arttırılması ve yaygınlaştırılması için yeni stratejiler geliştirilmelidir. This study was conducted on the students studying at Yeditepe University Faculty of Health Sciences, to determine the approach of new generations to plant-based diet and to examine its contribution to sustainable food. Data collection tools were used for information purposes about 310 students in the age range of 18 to 25 who accepted to participate in the research in Yeditepe University at the Faculty of Health Sciences. The socio-demographic characteristics of the participants were determined, nutritional habits, animal and plant-based product preferences were evaluated, it has been determined if the foods they consume harm the nature, and if they do, which foods will cause more harm to the nature, and assessment of change of eating pattern to protect the nature, was made. It was stated in the study that 97.7% of the participants had a mixed diet, 63% preferred to consume animal products for a healthy eating pattern. While 61% of the participants thought that the food they consumed did not harm the nature, 79,7% stated that animal-based products cause more harm to the nature. 66.5% of the participants stated that they could change their diet to protect nature. As a result of the study, it has been seen that the majority of the new generation may volunteer to change their diet to protect nature and leave a better world for future generations. New strategies should be developed to further increase and disseminate this number.
Collections