The amount of fumonisins in peanuts from A frame of open sale in ı̇stanbul
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ABSTRACT (TURKISH)Salman T. (2018). İstanbul İlinde Açıkta Satılan Fıstıkların Fumonisin Miktarlarının değerlendirilmesi,Yeditepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik ABD, Yüksek Lisans Tezi, İstanbulGlobal anlamda besin güvenliği insan sağlığı için en önemli konulardan birini oluşturmaktadır.Besin güvenliği üretim,hazırlama ,depolama ve son kullanıcıya ulaşana kadar bir çok etmenden etkilenmektedir.Bu faktörlerden biri mantarların neden olduğu mikotoksinlerdir. Gıda güvenliğini ve sağlıklı ve güvenilir gıdaların üretimini sağlamak için gerekli kurallara uyulmalı ve gıdaların üretimi, nakliyesi, depolanması, dağıtımı ve tüketim aşamaları sırasında önlemler alınmalıdır. Özellikle, HACCP ilkelerine uygunluk, son kullanıcılara güvenilir yiyecekler sunmak için esastır. HACCP sistemi, üretimden tüketime kadar her süreçte uluslararası standartlarda kaliteli ve güvenli gıda üretimi sağlamaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, açık fıstıklarda yer alan Fumonisins mikotoksin miktarını göstermektir. Fumonisin tespiti için Elisa Kit kullanılır. Çalışmanın sonuçları analiz edildi. Çalışmamızda, İstanbul ilinde satılan 45 adet yerfıstığı örneği toplanmış ve Elisa kiti kullanılarak fumonisin miktarı araştırılmıştır. Çalışmamıza göre, toplanan tüm numunelerdeki fumonisin miktarının, Türk Gıda Kodeksi tarafından belirlenen limite uygun olduğu tespit edildi.Anahtar Kelimeler: Fumonisin, Mikotoksin, Gıda güvenliği, Yer fıstığı Salman T. (2018).The Amount Of Fumonisins in Peanuts from A Frame of Open Sale in İstanbul, Yeditepe University, Institute of Health Science, Department of Nutrition and Dietetics, Master Thesis. IstanbulFood safety is one of the most important topics for human health and sanitation.It is influenced by many factors throughout the processes of production, packaging, storing and delivery to the end-user. One of these factors is mycotoxins which are caused by fungi. In order to ensure the safety of food and the production of healthy and reliable foods, the necessary rules must be followed and measures should be taken during the production, transportation, storage, distribution and consumption stages of food. In particular, compliance with HACCP principles is essential for delivering reliable food to end users. The HACCP system ensures quality and safe food production at international standards in every process from production to consumption.The main objective of this study is to indicate the amount of Fumonisins mycotoxins in the peanuts that are open- sold. For the detection of fumonisin, Elisa Kit is used. The results of the study are analyzed. In our study, 45 pieces of peanut samples sold in the province of Istanbul were collected and the amount of fumonisin was investigated by using the Elisa kit. According to our study, it was determined that the amount of fumonisin in all samples collected was in accordance with the limit determined by Turkish Food Codex.Keywords: Fumonisin, Mycotoxin, Food Safety, Peanut
Collections