Show simple item record

dc.contributor.advisorDurukan, Arzu
dc.contributor.authorBal, Hatice Kübra
dc.date.accessioned2020-12-29T06:58:09Z
dc.date.available2020-12-29T06:58:09Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-01-31
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/340072
dc.description.abstractBu çalışma, özel bir danışmanlık merkezine başvuran 18-65 yaş arası 143 kadın (%88.8) ve 18 erkek (%11.2) danışan üzerinde 2019 yılı Şubat ayında yapıldı. Anavatanı Türkiye olmayan, sosyal ve görsel medya aracılığıyla duyulan ve diyetisyene başvuran kişilerin ilgisini çeken bazı yerel olmayan besinler seçildi (avokado, çiya tohumu, gojiberry, hindistan cevizi, karabuğday, mango, siyah piniç ve tef tohumu) ve kişilerin bu yerel olmayan gıdalara karşı bilgi ve davranışlarına bakıldı. Sonuç olarak, bu besinleri tüketen kişiler, çoğunlukla denemek amacıyla ve günlük beslenmesine alternatif kattığı için tükettiğini belirtmiştir. Bu durum, yerel olmayan gıdaların markette, çevrelerinde, sosyal, yazılı ve görsel medyada bu besinlerle karşılaştığını ancak tekrar tekrar tüketmediklerinden ötürü günlük beslenmelerine entegre etmediğini ve bu besinlerin sağlığa katkılarıyla ilgili yeterli bilgi sahibi olmadıkları sonucu çıkarılmaktadır.
dc.description.abstractThis study was conducted on 143 females (88.8%) and 18 males (11.2%) who applied to a private counseling center and 18-65 years old in February 2019. For the study, the non-local food (avocado, chia seeds, gojiberry, coconut, buckwheat, mango, black rice and teff seeds) which are not cultivated in Turkey but attracted the attention of people through different media in recent years were chosen. As a result, the people who consumed these nutrients, indicated that mostly they wanted to try and to provide an alternative to the daily diet. According to this outcome it seems that although people come across non-local food in their environments, social and conventional media since they do not consume them regularly they did not integrate to their diet and they do not have sufficient information about the contribution of these foods to their health.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleÖzel bir danışmanlık merkezine başvuran kişilerin seçilmiş yerel olmayan besinlere karşı bilgi ve davranışlarının incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation and knowledge of behavior of people who applied to a private diet consulting center against non-local nutritional foods
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-01-31
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmConsulting services
dc.subject.ytmFood
dc.subject.ytmChia seeds
dc.subject.ytmAvocado
dc.subject.ytmGoji berry
dc.subject.ytmCoconut
dc.subject.ytmBuckwheat
dc.subject.ytmMango ginger
dc.subject.ytmRice
dc.subject.ytmDiet
dc.identifier.yokid10247583
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid549846
dc.description.pages77
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess