Show simple item record

dc.contributor.advisorDurukan, Arzu
dc.contributor.authorDemircan, Begüm
dc.date.accessioned2020-12-29T06:58:03Z
dc.date.available2020-12-29T06:58:03Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-10-16
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/340061
dc.description.abstractBu çalışmada, Türkiye'de son dönemde yiyecek endüstrisine karşı azalmış güvene dayanarak, tüketicilerin belirli paket gıdalara, diyet ürünlere ve organik gıdalara yönelik tutumunun, besin etiketi okuma davranışının araştırılması hedeflenmiştir. Çalışmanın verileri, 14 çoktan seçmeli sorudan oluşan bir anketin, Beslenme ve Diyetetik, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları olmak üzere üç ayrı bölümden randomize seçilmiş toplam 299 üniversite öğrencisine (E/K=78/221), 2017-2018 akademik yılının Bahar Dönemi'nde uygulanmasıyla elde edilmiştir. Çalışmanın sonuçları değerlendirilirken Beden Kütle İndeksi (BKI) ana değişken olarak alınmıştır. Sonuç olarak, paketlenmiş yiyecek ve içeceklere yönelik genel bir güven sorununun varlığı tespit edilmiştir. UHT sütü, paketlenmiş yoğurdu ve yağı azaltılmış süt gruplarını beslenme bilgilerine dayanarak sağlıklı kabul etmelerine rağmen, çoğu paketlenmiş ekmekler ve kalorisi azaltılmış / diyet atıştırmalıklar içerisindeki katkı maddeleri hakkında endişeli bulunmuştur. BKI değeri 25 veya üzeri olan öğrencilerin besin etiketi okuma oranının daha düşük ve besin değeri kaybı konusunda kaygısının daha az olması üzerine, obezite alanında yapılacak yeni araştırmalara ihtiyaç vardır.Anahtar kelimeler: Tüketici Davranışı, Tüketici Güveni, Paketlenmiş Gıdalar, BesinEtiketleme, Obezite
dc.description.abstractThe aim of this study is to evaluate consumers' perception of specific packaged foods and drinks, light / diet products, organic foods and food label usage behavior depending on distrust against food industry displays an overall increase in Turkey lately. Data was obtained by using a survey consisting of 14 multiple-choice questions and conducted with 299 university students (M/F=78/221) who were included randomly from three courses; Nutrition and Dietetic (NAD), Physiotherapy and Rehabilitation (PTR) and Gastronomy and Culinary Arts (GCA) in Spring Semester of 2017-2018 academic year. Total results were interpreted by taking Body Mass Index (BMI) as the key variable. As a result, a raising distrust against packaged foods and drinks was observed. Despite accepting UHT milk, packaged yoghurt, light milk groups as healthy based on their nutritional knowledge, most of them were found worried about additives inside packaged breads and light / diet snacks. With BMI values equal to or greater than 25, students' having lower food label reading rate and being less concerned about nutritional loss can be investigated in further research in the field of obesity.Key words: Consumer Behavior, Consumer Trust, Packaged Foods, Food Labeling,Obesityen_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBesin Hijyeni ve Teknolojisitr_TR
dc.subjectFood Hygiene and Technologyen_US
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleDetermination of university students` trust to specific packaged foods, knowledge and usage level of food labels considering different BMI levels
dc.title.alternativeÜniversite öğrencilerinin belirli paket gıdalara yönelik güven algısının, besin etiketi bilgi ve kullanım düzeylerinin BKI seviyelerine göre değerlendirilmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-10-16
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmUniversity students
dc.subject.ytmFood
dc.subject.ytmPackaging
dc.subject.ytmConsumer behavior
dc.subject.ytmConsumer trust
dc.subject.ytmFood handling
dc.subject.ytmFood processing industry
dc.subject.ytmFood labelling
dc.subject.ytmObesity
dc.subject.ytmBody mass index
dc.identifier.yokid10234638
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid536567
dc.description.pages117
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess