İstanbul`da özel bir hastanenin beslenme ve diyet polikliniğine başvuran kişilerde konstipasyona neden olan etmenler ve obezite ilişkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, Nisan 2018-Mayıs 2018 tarihleri arasında İstanbul'da bulunan özel bir obezite kliniğine başvuran bireyler arasından rastgele seçilen 142 gönüllü birey üzerinde yürütülmüştür. Bu çalışma; kabızlığa neden olan faktörler ile obezite arasındaki ilişki durumunu incelemek amacıyla yapılmıştır. Bireylerin demografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları, kabızlık problemleri veri formu ile sorgulanmıştır. Kabızlık problemleri kişilerin kendi beyanına dayalıdır. Gebe, emzikli, hipotroidi, Tip 1 Diyabet, Tip 2 Diyabet tanısını almış olan, zayıflamaya yönelik ilaç kullanan endokrin, hepatik, renal bir hastalığı olan bireyler çalışma grubuna alınmamıştır.Katılımcılardan yüksek lifli yiyecekleri belirtmeleri istendi. Bunların% 53'ü sebze ve meyveleri seçerken,% 35'i baklagil,% 33'ü ekmek ve tahıl olarak,% 7'si süt ürünleri ve% 4'ü et ve et ürünleri olarak cevap vermiştir. Katılımcıların% 15'i bu konu hakkında bilgi sahibi olmadıklarını belirtti. Katılımcıların Beden Kütle İndeksi değerlendirildiğinde, % 1'inin düşük kilolu (n = 2), % 30'unun normal kilolu (n = 42), % 36'sının fazla kilolu (n = 51) ve % 33'ünün obez olduğu görülmüştür (n = 47). Sigara, alkol kullanımı, ekmek tüketimi, içme suyu ve fiziksel aktiviteler de sorgulanmıştır. Bu araştırmada kabızlığa neden olduğu düşünülen etmenler ve obezite arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır ama kabızlığın önlenebilmesi için sağlıklı ve dengeli beslenmenin yanında yaşam tarzı değişiklikleri de önerilebilir diye düşünülmektedir.Keywords: obesity, constipation, nutrition, physical activity, water consumption This study is runned with 142 people which are randomly selected from applicants of an obesity clinic in Istanbul between April 2018- May 2018. The aim of this study is to investigate relationship between obesity and the factors that cause constipation. Demographic features, nutritional behaviors and constipation problems are questioned by a questionnaire. Constipation problem statements are rely on participants' self-reports. Being pregnant, breastfeeding, using drugs for weight loss, and having a diagnosis of type 1 or type 2 diabetes or endocrinal, hepatic or renal disease are exclusion criteria of the study.Participants are asked to point out high fiber foods. 53% of them choose vegetables and fruits, 35% of them said legumes, 33% answered as bread and grains, 7% said dairy products and 4% answered as meat and meat products. Also, 15% of the participants indicated they do not have information about this topic. Evaluating Body Mass Index (BMI) of the participants, 1% of the participants were underweight (n=2), 30% were normal weight (n=42), 36% were overweight (n=51), and 33% were obese (n=47). Smoking, alcohol usage, bread consumption, drinking water and physical activities are also questioned.In this study no significant correlation was found between obesity and factors that are thought to be related with constipation but as a result it can be suggested that, in order to prevent constipation lifestyle change is required along with healthy, balanced diet.Anahtar kelimeler: Obezite, Kabızlık, Beslenme, Fiziksel aktivite, Su tüketimi
Collections