Effects of weight loss percentage on vitamin and mineral levels in patients undergoing sleeve gastrectomy
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, retrospektif klinik araştırma olarak Antalya'da özel bir hastanede Laparoskopik Sleeve Gastrektomi (LSG) ameliyatı geçirmiş olan 41 obez hasta ile gerçekleştirildi. 01.01.2016 - 01.02.2018 tarihleri arasında 2 yıl boyunca kaydedilmiş olan veriler değerlendirilerek uygun kayıtlardan seçinlen 41 kişi çalışmaya dahil edildi. Klinik bulgular ve hastaların antropometrik ölçümleri postoperatif 1. ay, 3. ay ve 6. ayda ve preoperatif dönemde değerlendirildi. Preoperatif ölçüm genellikle ameliyattan 1 gün önce yapıldı. Veriler, D vitamini, B12 vitamini, folik asit, sodyum, potasyum, kalsiyum, çinko, magnezyum, fosfor, demir; ek olarak ürik asit, glukoz, hemoglobin A1c (HbA1c), paratiroid hormonu (PTH), tiroid uyarıcı hormon (TSH), albümin, toplam kolesterol, yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL), düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), trigliserit biyokimyasal değerlerini ve antropometrik ölçümlerden boy ve kilo değerlerini içerir. Bu çalışmanın amacı, multivitamin takviyesi kullanan bariatrik hastalarda ilk 6 ayda kilo kaybı değişim yüzdelerinin bazı mikro besin düzeylerine etkisini belirlemektir. . Tüm veriler değerlendirildiğinde korelasyon analizi sonuçları, hastalarda kilo kaybı yüzdesinin, folik asit dışındaki diğer mikro besin değerlerinde meydana gelen değişiklikler ile ilişkili olmadığını göstermiştir. Folik asit değişimi ve kilo kaybı ilişkisi ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası 1. ay ölçümleri aralığında istatistiksel olarak (p<0.05) anlamlı bulunmuştur.Anahtar Kelimeler: obezite, sleeve gastrektomi, mikro besin eksiklikleri, kilo kaybı,beslenme The study was conducted as a retrospective clinical research with 41 obese patients underwent Laparoscopic Sleeve Gastrectomy (LSG) at Antalya Lara Anatolian Hospital. Data had been collected for 2 years period (01.01.2016-01.02.2018) were evaluated and 41 people were selected among records. Clinical findings and anthropometric measurements of patients were evaluated in the postoperative 1st month, 3rd month and 6th month and preoperative period. Data includes biochemical values which are vitamin D, vitamin B12, folic acid, sodium, potassium, calcium, zinc, magnesium, phosphorus, iron, uric acid, glucose, hemoglobin A1c (HbA1c), parathyroid hormone (PTH), thyroid-stimulating hormone (TSH), albumin, total cholesterol, high density lipoprotein (HDL), low density lipoprotein (LDL), triglyceride and anthropometric measurements which include weight and height. The aim of this study is to determine the effect of weight loss percentages on some micronutrient levels in the first 6 months while bariatric patients were using multivitamin supplementation. When all data was evaluated, the correlation analysis results indicated that the difference in weight loss percentage in patients was not related to the change in micronutrient values except folic acid.Keywords: obesity, sleeve gastrectomy, micronutrient deficiency, weight loss, nutrition
Collections