Özel bir hastanedeki diyet polikliniğine başvuran diyabet, hipertansiyon ve hiperlipidemi tanısı almış bireylerin beslenme alışkanlıklarının karşılaştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, diyabet, hipertansiyon ve hiperlipidemi tanısı almış bireylerin beslenme alışkanlıklarının karşılaştırılması amacıyla, diyabet grubundan 52 (yaş ort: 38,71±14,60 yıl), hipertansiyon grubundan 43 (yaş ort:43,05±12,25 yıl) ve hiperlipidemi grubundan 55 (yaş ort:36,49±8,73 yıl) olmak üzere toplam 150 katılımcı ile yapılmıştır. Çalışmamızda veri toplama aracı olarak, bilgi toplama formu ve besin tüketim sıklığı kayıt formu kullanılmıştır. Bilgi toplama formunda katılımcıların sosyodemografik özellikleri (yaş, cinsiyet, öğrenim durumu, beden kitle indeksi (BKİ), ilaç kullanımı) ve beslenme alışkanlıkları (öğün sayısı, öğün atlama sıklıkları, atıştırma alışkanlıkları) sorgulanmıştır. Besin tüketim sıklığı kayıt formunda ise beş besin grubunun (süt ve türevleri, et ve türevleri, sebze ve meyve, ekmek ve diğer tahıllar, şeker ve tatlı) tüketim sıklığı incelenmiştir. İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics 21.0 programı ile yapılmıştır. Sonuçlar, p<0,05 istatistiksel anlamlılık düzeyinde ve %95 güven aralığında değerlendirilmiştir. BKİ'nin diyabet grubunda (34,03±7,73) hipertansiyon (33,04±6,09) ve hiperlipidemi grubuna göre (30,78±4,61) yüksek olduğu görülmüş, gruplar arasında anlamlı fark saptanmıştır (p<0,03). Kırmızı et tüketimi karşılaştırıldığında, diyabet grubunun (%48,4, n=25), hipertansiyon grubu (%34,9, n=20) ve hiperlipidemi grubuna (%34,5, n=19) göre daha fazla kırmızı et tükettiği görülmüş, gruplar arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark saptanmıştır (p<0,00). Yumurta tüketimi karşılaştırıldığında, diyabet (%51,9, n=27) ve hiperlipidemi grubunun (%58,2, n=32) hipertansiyon grubuna göre (%39,5, n=17) daha fazla yumurta tükettiği görülmüş, gruplar arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark saptanmıştır (p<0,04). Süt ve türevleri, diğer et ürünleri, sebze ve meyve, ekmek ve diğer tahıllar ve şeker ve tatlıların tüketim sıklıkları karşılaştırdığında, gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç olarak, çalışmamızda üç grubun beslenme alışkanlıklarının farklı özellikler gösterdiği ortaya konulmuştur. Kronik hastalığı olan bireylerin beslenme alışkanlıklarının karşılaştırılması, uygun hastada uygun beslenme planının oluşturulmasına ve tedavi başarısına katkı sağlayabilir.Anahtar Kelimeler: Beslenme, Beslenme alışkanlıkları, Diyabet, Hipertansiyon, Hiperlipidemi This study conducted with a total of 150 participants, 52 from diabetes group (mean age: 38.71±14.60 year), 43 from hypertension group (mean age: 43.05±12.25 year) and 55 from hyperlipidemia group (mean age: 36.49±8.73 year) for comparing of dietary habits of individuals are diagnosed as diabetes, hypertension and hyperlipidemia. In our study, information form prepared by researcher and food frequency questionnaire form were used for collecting data. In the information form, questions about sociodemographic characteristics (age, gender, educational status, body mass index (BMI), medication) and dietary habits (number of meals, frequency of meals, snacking habits) of the participants were asked. In addition, the consumption frequency of the five food groups (milk and its derivatives, meat and its derivatives, vegetables and fruits, bread and other cereals, sugar and sweets) was examined in the food frequency questionnaire. SPSS 21.0 was used for the statistical analysis. The results were evaluated at p <0.05 statistical significance level and 95% confidence interval. BMI was higher among diabetes group (34.03±7.73) compared to hypertension (33.04±6.09) and hyperlipidemia (30.78±4.61) groups and there's a significant difference between groups statistically (p<0.03). When compared red meat consumption, it was higher among diabetes group (48.4%, n=25) compared to hypertension (34.9%, n=20) and hyperlipidemia (34.5%, n=19) groups and there's a significant difference between groups statistically (p<0.00). When compared egg consumption, it was higher among diabetes (51.9%, n=27) and hyperlipidemia (58.2%, n=32) groups compared to hypertension group (39.5%, n=17) and there's a significant difference between groups statistically (p<0.04). When compared to the consumption frequency of milk and its derivatives, other meat products, vegetables and fruits, bread and other cereals and sugar and sweets, there's no significant difference between groups statistically (p>0.05). In conclusion, in our study, the dietary habits of three groups showed different characteristics. Comparison of dietary habits of individuals with chronic disease may contribute to the establishment of an appropriate nutrition plan and treatment success in the appropriate patient.Key words: Nutrition, Dietary habits, Diabetes, Hypertension, Hyperlipidemia
Collections