Nutritional knowledge, attitude, and consumption pattern of sugar sweetened beverages among Somali students in Turkey
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Üniversite yaşamı, erişkinlerin fast-food ve şekerli/şeker katkılı içecekler gibi sağlıksız ürünlerin yüksek oranlarda tüketilmesinde ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının benimsenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Aşırı şekerli içecek tüketimi şişmanlık, diş çürüğü, tip 2 diyabet, dislipidemi, hipertansiyon, yıkıcı davranışlar gibi birçok olumsuz sağlık durumu ile ilişkilendirilmiştir. Beslenme bilgisi ve olumlu tutumun diyet uygulamalarını etkilediği bilinmektedir. Ancak bildiğimiz kadarıyla, Somalili öğrencilerin şeker katkılı içecekleri tüketim örüntüsünü ve bilgi ve tutum düzeylerini araştıran bir çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle bu çalışmanın amacı, Somalili öğrencilerin şekerle tatlandırılmış içecek tüketimine yönelik bilgi, tutum ve davranış düzeylerini değerlendirmek ve bu içeceklerin beden kitle indeksi üzerindeki etkisini belirlemektir. Veriler, İstanbul, Ankara ve Mersin'deki üniversitelerde okuyan 325 lisans ve lisansüstü Somalili öğrenciden ankete dayalı yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Katılımcılardan, demografi ve sosyo-ekonomik durum, şekerli içecekler ile ilgili bilgi – tutum – davranış durumu, fiziksel aktivite durumu ile ağırlık ve boy hakkında veri toplanmıştır. İlişkilerin istatistiksel anlamlılığını değerlendirmek için Spearman korelasyon testi, ki-kare testi, Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis testleri kullanıldı. Araştırmada, erkekler kadınlara göre daha yüksek düzeyde şekerli içecek tükettiklerini bildirdi. Katılımcılar, bu içecekleri içmenin temel nedeninin tat (%39.0) ve verdiği ferahlama hissi (%20.6) olduğunu bildirdi. Kız öğrencilerin yaklaşık %69'u ve erkek öğrencilerin %49'u, aşırı tüketildiği takdirde, şeker katkılı içecekler ve potansiyel sağlık etkileri hakkında kabul edilebilir bir bilgi düzeyine sahipti. Öğrencilerin %76'sı şekerli içecek tüketimini azaltmada olumlu tutum sergilemişti. Vücut kitle indeksi ile şekerli içecek tüketimi arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Şekerli içecek tüketiminin yüksek olması ve öğrenciler arasında farkındalık eksikliği nedeniyle, üniversite ve ev düzeyinde girişim çalışmalarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bununla birlikte, gıda endüstrisi, medya, hükümet ve sağlık hizmetleri düzeyindeki müdahaleler sağlıklı beslenme alışkanlıklarının iyileştirilmesinde rol oynamalıdır.Anahtar Sözcükler: Şeker katkılı içecekler, beslenme bilgisi, tüketim kalıbı, beden kitle indeksi, Somalili öğrenciler. Nutrition plays a major role in the age of adults, especially at university, where unhealthy eating habits such as high consumption of fast food and sugar-sweetened beverages (SSBs) are adopted. Excessive consumption of SSBs was associated with obesity, tooth decay, type 2 diabetes, dyslipidemia, high blood pressure, subversive behaviors, and poor mental health. To the best of our knowledge, no study has been conducted among Somali students in Turkey, so the aim of this study is to assess the level of knowledge, attitudes and practices of Somali students towards sugar sweetened beverages and determine the effect of SSBs on the body mass index (BMI). The data were collected by interview-based survey of a sample of 325 undergraduate and postgraduate students studying at universities in Istanbul, Ankara and Mersin. Participants were interviewed on socio-demographic, socio-economic status, a structured KAP-based questionnaire, and physical activity level as well as weight and height. The data were analyzed by using SPSS 25.0. To evaluate associations Spearman's correlation, chi-square test, Mann-Whitney U test, and Kruskal Wallis tests were used. All students surveyed reported consuming sugar-sweetened beverages, males were the highest consumers of sugary drinks compared to females. Packaged fruit juice and coke were the most frequently consumed beverages. Participants reported their primary reason for drinking soft drinks were taste (39%), and refreshment (20.6%). Almost 69% of female students and 49% of male students had an acceptable level of knowledge about the types of SSBs and potential health conditions if consumed excessively.76% students had positive attitude in reducing the consumption of sugary drinks. No significant correlation was found between BMI and SSBs consumption. In line with the high consumption of sugary drinks and the lack of awareness among students, interventions must begin at the university and home level. However, interventions in the food industry, media, government, and health care levels should play a role in improving healthy eating habits.Key words: Sugar- sweetened beverages, Nutritional knowledge, Consumption pattern, Body Mass Index, Somali students
Collections