Show simple item record

dc.contributor.advisorKaraltı, İskender
dc.contributor.authorİnal, Selin
dc.date.accessioned2020-12-29T06:57:18Z
dc.date.available2020-12-29T06:57:18Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-07-21
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/339979
dc.description.abstractAntibiyotikler infeksiyon hastalıklarını tedavi etmek için kullanılan ilaçlardır. Aynı zamanda antibiyotikler kanatlı endüstrisinde büyütme faktörü olarak kullanılmaktadır. Çiftlik hayvanlarında antibiyotik kullanımı et, süt ve yumurtada kalıntıya neden olabilmektedir. Gıdalardaki antibiyotik kalıntısının riskleri vardır ve insan sağlığını tehdit etmektedir. Antibiyotik kullanımı yasalarla sınırlandırılmıştır. Klaromfenikol gibi bazı antibiyotiklerin hayvanlar üzerinde kullanımı tamamen yasaktır. Bu çalışmadaki amaç piyasada satılan tavuk butlarında klaromfenikol kalıntısını taramak ve farklı pişirme tekniklerinin kalıntı üzerine etkisini araştırmaktır. Çalışmamızda 10 farklı marka tavuk kullanılmıştır. Her tavuk 20 gramlık 5 eşit parçaya bölünmüştür. Kaynatma, fırınlama, soteleme ve kızartma yöntemleri ile pişirilmiştir. Kalıntı miktarlarını ölçmek için Mera test ve ELISA test kullanılmıştır. Mera test çalışma sonucunda tüm çiğ örneklerde antibiyotik kalıntısı gözlenmiştir. Pişirme tekniklerinden sonra 7 (14%) sonuç pozitiften negatife dönmüştür. ELISA test ile tavuklarda klaromfenikol kalıntısı taranmıştır. ELISA sonuçlarına göre hiçbir örnekte klaromfenikol kalıntısı gözlenmemiştir. Sonuç olarak kullanımı yasaklı olan klaromfenikole rastlanmamıştır, fakat tavuklarda antibiyotik kalıntısı gözlenmiştir. Pişirme teknikleri antibiyotik kalıntısını azaltmada yardımcı olabilir, fakat antibiyotik kalıntısını tamamen yok etmeyebilir.Anahtar Kelimeler: Antibiyotik, Pişirme, Kalıntı
dc.description.abstractAntibiotics are medicine that use for treatment infectious diseases. Also antibiotics have an important role at poultry industry to accelerate growth. Using antibacterial drugs in animal may cause antibotic residue in meat, milk or eggs. Antibiotic residues on food threat human healths. Most of antibiotics such as chloramphenicol are legally banned to use on animal food cause of side effects. The purpose of this study is observed the cooking effect on chloramphenicol residues in food. In our study 10 different brands chicken samples were collected. Chicken samples were divided into 5 equal parts that each of 20 grams. Every samples were cooked in different methods; boiling, cooking in oven, sauteing and frying. Mera test and ELISA were used to determine residue levels both qualitative and quantitative. Mera test results showed that all raw samples are contaminated with antibiotic residues. After cooking methods 7 (14%) samples result changed through negative. Chloramphenicol residue was screened by ELISA. According to Elisa results there is no chloramphenicol residue in any sample (<0.03). As a result, illegal chloramphenicol was not detected, however antibiotic residues were observed in chickens. Thermal proccess may reduce residue concentration in foods. However cooking processes can not make sure a full elimination of antibiotic residue in foods and it is not making food totally safe. Key words: Antibiotic, Cooking, Residue en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleEffects of cooking methods on antibiotics residues in chicken legs
dc.title.alternativePişirme tekniklerinin tavuk butlarında antibiyotik kalıntı düzeylerine etkisi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-07-21
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmEnzyme-linked immunosorbent assay
dc.subject.ytmChicken meat
dc.subject.ytmCooking
dc.subject.ytmAntibiotics
dc.subject.ytmResidue analysis
dc.identifier.yokid10297268
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid581327
dc.description.pages52
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess