Relationship between individuals eating behaviors and body mass index
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, bireylerin yeme tutum davranışları ve BMI arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma zayıflamak isteyen 18-65 yaş arası 400 kadın bireyle gerçekleştirilmiştir. Bireylere sosyo-demografik özelliklerini içeren anket formu uygulanmıştır. Antropometrik ölçümler alınmış ve ölçümler biyoelektrik impedans analizi kullanılarak yapılmıştır. Yeme tutum bozukluğu riskini belirlemek amacıyla 40 maddeden oluşan Yeme Tutum Testi (EAT40) uygulanmıştır. Yeme tutum ölçeği puanlarının ortalaması 26,72±14,22 olan bireylerin %51,7'si EAT40 ölçeğinden 30 puan ve üzerinde puan almıştır. Bu 207 bireyin sadece 18'inin (%8,7) BMI değeri 18,5-24,9 kg/m² BMI aralığında olup, 78 birey (%37,7) 25-29,9 kg/m² BMI aralığında ve kalan 111 birey (%53,6) ise 30 kg/m² BMI değeri ve üzerinde olduğu belirlenmiştir. Buna göre araştırmaya katılan bireylerin yeme tutum ölçek puanlarıya BMI indeksi değerleri arasında pozitif ve yüksek düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon bulunmuştur (r=0,614, p=0,001). EAT40 ölçek puanı 30 puan ve üzerinde olan 30 bireyin öğrenim durumu ilköğretim, l65 bireyin lise, 105 bireyin lisans ve kalan 7 bireyinde lisansüstü olduğu saptanmıştır. Buna göre bireylerin eğitim yılı ve yeme tutum bozukluğu görülmesi arasında düşük düzeyde istatistiksel olarak anlamlı negatif bir korelasyon bulunmuştur (r=-0,218, p=0,001). Bireylerin beden kütle indeksleri arttıkça yeme tutum ölçeğinden alınan puanlarının anlamlı derecede yükseliş göstermesi yeme tutum bozukluğunun obezite oluşumunda etkisinin olduğunu düşündürmektedir. Bu ölçek anoreksiya ve bulimiya nevroza hastalarının yanısıra zayıflama amacıyla kliniğe başvuran tüm obez bireylere de uygulanmalıdır. Buna göre bireylerin önce yeme tutum ve davranışları değerlendirilmeli ve uygun tedavi düzenlenirken multidisipliner bir yaklaşımla zayıflama ve davranış değişikliği tedavisi bir arada yapılmalıdır. Anahtar kelimeler: Beden Kütle İndeksi, Yeme Tutum Testi (EAT40), Yeme Bozuklukları, Yeme Tutum ve Davranışları This study was conducted to determine the relationship between individuals' eating attitudes behavior and body mass index (BMI). We enrolled voluntarily women who wanted to lose weight (n=400) aged between 18-65 years. A questionnaire including socio-demographic characteristics, was applied to participants. Anthropometric measurements were taken by using bioelectrical impedance analysis. To determine the participants, risk of eating attitude disorder we applied Eating Attitude Test (EAT40) consisting of 40 items. 51,7% of women were scored 30 points or more on EAT40 scale (mean±SD 26,72 ± 14,22). We found that only 18 (8,7%) of these 207 individuals had BMI in normal the range (18.5-24,9 kg/m²). Moreover, we found that BMI of 78 (37,7%) women were in the range of 25-29,9 kg/m². And 111 (53,6%) women were obese. We found a positive and highly statistically significant correlation between the EAT40 scores and the BMI index values of women (r=0,614, p=0,001). We determined that 30 individuals with EAT40 scale score of 30 and above were in primary education, l65 individuals were in high school, 105 individuals were undergraduate and 7 were postgraduate. We found low level of statistically significant negative correlation between the women education status and eating attitude disorder (r=-0,218, p=0,001). While BMI was ascending, increasing EAT40 score accompanies this suggested that eating attitude disorder has an effect on the prevalance of obesity. This scale should be applied to patients with anorexia and bulimia nervosa, as well as all obese women who apply to the clinic for slimming. Firstly, eating attitudes and behaviors should be evaluated then behavioral change treatment should be done together with a multidisciplinary approach while arranging appropriate treatment. Key Words: Body Mass Index, Eating Attitude Test (EAT40), Eating Disorder, Eating Attitudes Behavior
Collections