The effects of peer-led nutrition model on nutrition knowledge among adolescents
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Adölesan dönemde beslenme, başta obeziteyi olmak üzere oluşabilecek hastalıkları önleme ve ileriki zamanlarda kazanılacak alışkanlıkları olumlu yönde kazandırmak açısından önemlidir. Özellikle lise çağındaki öğrencilerin hızlı ve hazır gıdaya ulaşımının bu kadar kolay olduğu bir dönemde sağlıklı alışkanlıklar kazandırmak sonrasında oluşabilecek kronik hastalıkların önüne geçeçektir. Aynı zamanda adölesan dönemde öğrenciler, arkadaş çevresinden etkilenmeye açık bir grup olduğundan dolayı bu durumu olumlu yönde kullanacak çalışmalar yapmanın önemi artmaktadır. Bu çalışmada ise bu durumu avantaja çevirmeye çalışan bir eğitim modeli kullanılmakta; bu model akran eğitim modeli olarak adlandırımaktadır. 72 öğrenciden oluşan örneklem rastgele iki ayrı gruba ayırarak bir gruba geleneksel eğitim modeli, diğer grup akran eğitim modeli kullanılarak eğitim verilmiştir. Geleneksel eğitim temel beslenme eğitimi içeriğinde olup sözel olarak anlatılmıştır. Diğer gruba akran eğitim modeli ile eğitim verilmiştir. Grup ikiye bölünerek öncelikle anlatıcı olan öğrencilere sözel eğitim verilip daha sonra aynı eğitimin kitapçık haline getirilmiş örneği ile dinleyici akranlarına anlatmaları istenmiştir. Her iki eğitimin içeriği de tamamen aynıdır. Eğitim öncesi ve sonras bilgi düzeylerini ölçmek için Adölesan Beslenme Bilgi Düzeyi (ABBİD) ölçeği kullanılmıştır. Sonuçta her iki gruptaki artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.05). Artış, akran eğitim modelinde geleneksel eğitim modeline göre anlamlı olarak yüksek saptanmış, fakat anlatıcı ve dinleyici akranlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamamıştır (p>0.05). Bu eğitimin adölesanların beslenme bilgi düzeylerini arttırmlarının yanı sıra akranları ile olan arkadaşlık ilişkilerini ve kendilerine olan özgüvenlerini arttırmalarının yararlı bir yol olacağı düşünülmektedir.Anahtar Kelimeler: adölesanlarda beslenme eğitimi, beslenme bilgi düzeyi, akran eğitimi Nutrition in the adolescent period is important for preventing diseases especially obesity, and for proper habits for prevention of chronic diseases that may occur especially when students are able to access fast and ready food. Since the students are open for being influenced by friends in the adolescent period, it is important to carry out studies that will use this situation positively. In this study, an education model: the peer education model trying to turn this situation to an advantage. A total of 72 students were divided randomly into two separate groups as traditional and peer led education group. Traditional education included basic nutrition education and was verbally explained. The other group was selected as the peer-led method and training was provided with the peer education model by dividing into two groups; narrators and audience. Narrators were given verbal training and then were asked to explain their peers with a sample of the same training. The content of both training was exactly the same. Adölesan Beslenme Bilgi Düzeyi (ABBID) questionnaire was used for pre and post knowledge levels. Increase in knowledge in both methods were found statistically significant (p<0.05). The increase in the peer-led method was more significant than the traditional education method group, but there was not a statistically significant difference between the narrator and the audience (p>0.05). This education found to be a useful way for adolescents to increase their nutritional knowledge levels, as well as to increase their friendship and self-confidence with their peers.Keywords: nutrition education, nutritional knowledge level, peer education in adolescent
Collections